Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler korttidsplatser öppnas för utskrivna covid-19-patienter – och ökad användning av visir bland omsorgspersonal

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Jönköpings kommun förbereder sig inför storhelgerna för att kunna ge patienter med covid-19 så god vård som möjligt.
På grund av ökat antal covidpatienter som lämnar sjukhus öppnar kommunen flera korttidsplatser.
På en pressträff på måndagen informerade kommunen som sina nya, lokala restriktioner.

Förändringarna i kommunen kom efter regeringens besked i fredags om skärpta restriktioner, som gäller mellan 24 december och 24 januari. Redan då meddelade kommunen att man stänger alla idrottsanläggningar – både inomhus och utomhus – och alla bibliotek.

Smittspridningen i samhället har stor påverkan på sjukvården och omsorgen och kommunen ser att allt fler personer behöver stöd efter att de vårdats på sjukhus.

– Därför förbereder vi ytterligare korttidsplatser som vi ställer i ordning till jul. Det blir ytterligare 6 till 8 platser som förbereds för mottagande av de som lämnar sjukhus, säger kommunens socialdirektör Stefan Österström.

– Vi stärker samverkan mellan regionen och kommunen. Normalt sett finns en samverkan vid utskrivning från sjukhus men i denna situation får vi närma oss varandra ännu mer, säger han.

Kommunen utökar användningen av visir inom vård och omsorg. Tidigare har det bara krävts vid så kallas ansiktsnära vårdsituationer, men framöver ska det användas i alla situationer där det inte går att hålla minst två meter mellan personerna, detta gäller både mellan personal och brukare och mellan olika personal.

Även inom hemtjänsten försöker kommunen förebygga smitta genom att ha så få personal som möjligt som träffar brukare som har covid-19.

– Vi har en enhet som riktas mot personer som bor hemma och som har covid-19, för att begränsa antalet personal som möter brukare som ha smittats.

Ett vaccin väntas godkännas i veckan om kommunen jobbar intensivt med att sätta en organisation för genomförandet.

– Vi bygger upp en särskild organisation för att kunna vara så effektiva som möjligt i vaccinationen. Men sedan kvarstår mycket som behöver klargöras på nationell nivå, vi vet inte i vilken takt och vilka datum vaccinet kommer, säger Stefan Österström.

Här följer ytterligare förändringar inom Jönköpings kommun, som man gav besked om i lördags och även informerade om på måndagens pressträff:

• Gymnasieskolornas distansundervisning förlängs till 24 januari (gymnasiesärskolan undantagen) och kulturskolan går efter jullovet över till distansundervisning även för dem som är födda 2005 och tidigare, till och med 24 januari.

• Socialförvaltningen minskar sin bemanning vid socialkontor.

• Öppna förskolor och familjecentraler är stängda till 24 januari.

• Arbetsmarknadsavdelningens (Ama) pausar all arbetsträning och gruppverksamhet till och med den 24 januari.

• Regeringen har infört förbud mot alkoholförsäljning på restauranger efter klockan 20.00. Detta kommer kommunens tillståndsenhet att kontrollera tillsammans med polisen.

• Socialförvaltningen kommer att ha minimibemanning på plats vid socialkontor.