Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter minskningen – fler startar företag

Nyföretagandet i Jönköping går uppåt just nu. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

Under tredje kvartalet 2019, juli-september, registrerades 384 nya företag i Jönköpings län. Det är en ökning med 16,7 procent jämfört med samma period förra året, då det startades 329 nya företag.

I landet som helhet ökade nyföretagandet med 5,3 procent under det tredje kvartalet 2019.

– Det är väldigt positiva nyheter. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och för att Sverige ska kunna fortsätta att må bra ekonomiskt och kunna garantera sysselsättning och välfärd behövs hela tiden nya och välmående företag, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Nyföretagandet i Sverige har minskat på helårsbasis sedan 2017, men ser nu ut att vända. Förra året var minskningen 7 procent, men under 2019 har Sverige fått omkring 48 000 nya företag. Det är en ökning med 3,7 procent jämfört med samma period förra året.

– Att ge människor bästa möjliga villkor för att starta, driva och utveckla sina företag är den bästa investeringen för både innovation och framtida jobb, säger Boo Gunnarson.

Att vara företagare lockar. Var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag, enligt en opinionsundersökning som beställts av Visma. Bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, driva eget företag.