Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda tag i valrörelsen: ”Ojusta grepp”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Moderaternas valledare Carl-Johan Lundberg (M) tycker att det har använts mycket ojusta metoder i valrörelsen och även Kommun Demokraterna har pekat på grepp som de tycker är övertramp. – Tonen har varit tuff, kommenterar kommunalråd Ilan De Basso (S).

Valledare Carl-Johan Lundberg (M) upplever att det varit en smutsig valrörelse på olika sätt.

Är det hårda debatter?

– Vi vill ha en ren debatt och tala om vår politik och vi har mött mycket motstånd. Det har varit flera påhopp på vårt parti inför det här valet. Exempelvis har det snackats på stan om marknadshyror och Socialdemokraterna har lagt lappar hos hyresbostäder där de skrivit att en röst på Moderaterna innebär att de boende får chockhöjning av hyran. Det handlar om ojusta grepp.

Är den här valrörelsen mer smutsig än den varit inför andra val?

– Det har förekommit en massa ojusta grepp, speciellt från Socialdemokraterna. Det går inte att bemöta den typen av angrepp. Det är bättre att ta debatten där den hör hemma än att rikta sig mot en utpekad målgrupp.

Anser du att polisanmälan som Kommun Demokraterna har gjort också är ett påhopp på er?

– Nej, men jag vet inte om det kan räknas som en kränkning. Det här blir något som myndigheterna får avgöra.

”Får själva ha koll”

Kommunalråd Ilan De Basso (S) bekräftar att det delats ut lappar om att en röst på Moderaterna innebär att hyrorna chockhöjs.

– Jag hade en debatt mot Moderaterna förra veckan på Råslätt och talade just om marknadshyror. En moderat läste då innantill där detta bekräftades, men då sas det att just Råslätt skulle vara ett undantag, säger Ilan De Basso som ifrågasätter vad Moderaterna egentligen står i frågan om marknadshyror.

Han säger att han hört olika saker från olika moderater kring marknadshyror och hur de står i frågan.

– Men det här är inget som Socialdemokraterna kommit på utan något Moderaterna själva talat om och Hyresgästföreningen har också agerat mot marknadshyrorna. Varför vissa moderater förnekar det förstår jag inte. Det är nog bra om de försöker ha koll på sin egna politik och hur de står där. Om de inte är bekväma med sin egen politik får de väl ändra den. För inte är det väl så att alla moderater har ett eget program? säger Ilan De Basso.

”Bra debatt”

Ilan De Basso påpekar att Socialdemokraterna även på valaffischer tydligt tar ställning mot chockhöjning av hyrorna.

– I valrörelsen handlar det också om att granska sina motståndare och göra det klart för väljarna vilket parti som står för vad, säger han.

Har den här valrörelsen varit smutsig enligt dig?

– Ja och nej. Jag upplevde att det var en bra debatt vi hade med Moderaterna i Rådhusparken. Men det finns inslag i valrörelsen där det handlat mycket om skadegörelse och ett polariserat klimat som jag finner är främmande. Jag hade inte förväntat mig det, säger Ilan De Basso.

Han tycker inte att det varit något särskilt parti som varit värre än det andra och trots att det förekommit tuffa samtal tycker han att de flesta är bra.

Mycket skadegörelse

– Jag har delat ut material, stått vid valstugor och haft debatter och det finns ingen anledning att förstora upp den delen av valrörelsen som varit mindre bra. Det är inget som dominerar, även om jag haft de samtalen också. Det mesta har varit välfungerande och roligt, säger Ila De Basso.

Däremot tycker han att det har varit mycket skadegörelse i form av att folk sparkat ner valplakat och sprayat ner dem eller på annat sätt förstört.

– Det tar oerhört mycket resurser och tar tid att hålla efter. Det är väl det som har varit lite avvikande, annars tycker jag inte att den här valrörelsen varit värre än andra år, säger Ilan De Basso.