Jnytt rapporterade igår om att Bevara Akutsjukhusen anmält sabotage i vallokaler. På valdagen vittnar Habodemokraterna och Feministiskt Initiativ om att de har drabbats av liknande sabotage.

- Det har pågått under en längre tid under förtidsröstningen. Våra valsedlar har flyttats på så att de inte syns, de har lagts under andra partiers valsedlar. Folk har inte kunnat hitta dem. Det känns som det görs medvetet, säger Morgan Malmborg, Habodemokraterna.

Habodemokraterna har nu anmält det som hänt som sabotage och är oroliga att det kan påverka valresultatet.

- Många har förtidsröstat så det kan mycket väl påverka resultatet. Man får hoppas att folk haft med egna valsedlar som vi skickat ut.

"Blir motarbetade"

Även Feministiskt Initiativ har anmält liknande händelser, som de uppger ha varit många till antalet både under och innan valdagen.

- I flera vallokaler har det varit folk som inte hittat våra valsedlar. Vi har fått flera samtal från personer vid olika vallokaler som sagt det. Sen har en person vittnat om att våra lappar blivit täckta av andra, säger Jesper Persson, Feministiskt Initiativ.

Detta har väckt starka reaktioner i partiet.

- Det är väldigt allvarligt, och vi tycker det är jättetråkigt att bli motarbetade på detta sättet. Det kan göra att vi tappar röster, och det känns extra jobbigt eftersom det ofta brukar handla om marginaler. Det är ett jätteproblem för demokratin.

- Vi vet ju inte vilka det är som gjort detta, men man får hoppas att det inte är valarbetare.

Feministiskt Initiativ har anmält händelserna.

På lördagen talade Jnytt med Jönköpings kommuns chefsjurist, Lars-Åke Svensson, som berättade att de fått in flera synpunkter om valfusk och sabotage.

- De första 14 dagarna förflöt helt smärtfritt och det kom inte in några synpunkter. Men de sista dagarna har vi haft några incidenter där man bland annat norpat valsedlar vid upprepade tillfällen i någon vallokal, bland annat i Huskvarna där Socialdemokraterna blev utsatta, sa Svensson till Jnytt då.