Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flest olyckor kring skolstart – här är de mest drabbade skolområdena

 
Blåljus
Visa alla artiklar

Det är under skolstarten antalet olyckor med oskyddade barn är som flest i landet. Försäkringsbolaget If har kartlagt de mest olycksdrabbade skolområden under en femårsperiod i Jönköpings län.

I skolstartstider tar sig många barn ut på cykel och i trafiken för första gången. Men det är också då flest olyckor sker.

Mellan åren 2013 och 2017 rapporterades totalt 113 olyckor i Jönköpings län där en bil krockat med en cyklist eller fotgängare. Större delen av dessa, 59 procent, skedde inom femhundra meters radie av en skola.

Ser man endast till barn inträffade under femårsperioden totalt 44 olyckor, 26 av dessa i närheten av en skola.

– Att kartlägga vägar och hjälpa barnen att hitta en säker väg kan ge bra kunskap som minskar både oro och den faktiska faran vi själva bidrar till med fler bilar runt skolan när vi skjutsar våra barn, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If, i ett pressmeddelande,

Att oroliga föräldrar skjutsar sina barn kan i själva verket förvärra problemet med ökad biltrafik runt skolor.

– Det säkra sättet innebär inte nödvändigtvis att föräldrar skjutsar. Stor oro finns bland både föräldrar och skolpersonal speciellt så här i början av en termin. Det är av största vikt att våra barn på ett säkert sätt kan ta sig till skolan, samtidigt som man för deras bästa bör stimulera fysisk aktivitet som cykling och gång, säger Irene Isaksson-Hellman.

Här sker flest olyckor

Området kring Norråsaskolan i Nässjö är det skolområdet i länet som mellan 2013 och 2017 hade flest olyckor i sitt närområde. Sammanlagt inträffade åtta olyckor med oskyddade trafikanter och motorfordon inom en radie på femhundra meter från skolan.

I Jönköpings kommun är Torpaskolan och Junedalskolan de mest drabbade skolområdena. Under femårsperioden inträffade sex olyckor utanför Torpaskolan, varav en med barn. Utanför Junedalskolan inträffade fem olyckor, varav en med barn.