Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De riskerar att hamna på gatan

Jönköpings kommun saknar bostäder till drygt 100 nyanlända personer som har anvisats hit. Nu riskerar de att hamna på gatan. – Det är en mycket allvarlig och akut situation, säger Ola Nilsson (KD), ordförande i socialnämnden.

Orsaken är det rådande bostadsbristen i Jönköpings kommun.

– Bostadssituationen är problematisk, konstaterar Ola Nilsson.

– Eftersom det byggs mycket har vi bostäder för 2018 och 2019. Problemet är höstmånaderna i år, det kommer 100 personer som vi inte har bostad till.

325 nyanlända personer har anvisats till Jönköpings kommun, och det saknas bostad till drygt 100 av dem.

Skyldig ge plats

– Kommunen har planerat för detta. Men det som ställer till det är att boende har överklagat, och det är anledningen till att bostadsprojekten har skjutits framåt. Både i Bottnaryd, Ljungarum och Barnarp har det blivit försenat, säger Nilsson, som hoppas på hjälp från flera håll.

– Vi vädjar till allmänhetens goda vilja och hoppas att de vill göra en insats. Vi har även hört av oss till Vätterhem och privata fastighetsägare och frågat om de har lägenheter at hyra ut. Ett annat alternativ är församlingar och kyrkor.

Jönköpings kommun är skyldig att ge plats åt de flyktingar som staten anvisar hit. Nu sätter man hopp till att Migrationsverket har förståelse för bostadssituationen.

”Ingen reserv att tömma”

– Det är en mycket allvarlig och akut situation. Ett alternativ är att Migrationsverket inte verkställer beslutet för det finns ingen reserv att tömma, säger Ola Nilsson.

Vad tänker ni göra?

– Den sämsta lösningen är hotell och vandrarhem. Migrationsverket kommer antagligen att lämna Tokeryds herrgård, och vi önskar att ta över det hyreskontraktet. 250 ensamkommande kommer att flyttas över från HVB-hemmen och då kommer det att bli en del ledigt. Där kommer det finnas viss möjlighet.