Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfesten slår nytt rekord

På lördag är det dags för den andra upplagan av Jönköping Marathon – och intresset för loppet är stort. – Det är fulltecknat, vi har över 20 procent fler löpare i år, säger arrangören Tony Hatefnejad.

I fjol arrangerades det ett marathonlopp i Jönköping för första gången på 33 år – och eftersom arrangemanget föll väl ut beslutade sig arrangörsgruppen Team Runner's High för att anordna tävlingen på nytt.

Det lär man inte ångra, för intresset för loppet har inte minskat. Tvärtom.

– Det är fulltecknat, vi har över 20 procent fler löpare än i fjol. Jag har inte den exakta siffran, men det ser ut att landa på drygt 2 000 löpare från omkring 30 nationer. Det kan jämföras med 1 700 anmälda i fjol, säger Tony Hatefnejad.

Är sjätte störst

Jönköping Marathon har redan placerat sig som ett av de största loppen i sitt slag i landet och är sjätte störst i Norden.

Vad gör loppet så populärt?

– Det som har lyfts fram är att det är ett proffsigt arrangemang och att vi har Sveriges mäktigaste målgång. Målgången i sig drar mycket. Andra faktorer är att Jönköping är centralt placerat i Sverige, att loppet ligger bra till datummässigt och att Jönköping är en vacker stad. Eftersom man springer i flera stadsdelar får man se något över hela banan.

Det har gjorts vissa ändringar i bansträckningen jämfört med i fjol.

– Det är inte lika mycket krokar och svängar, och det gör att det är mer lättsprunget i slutet. Det är en snabbare bana och det blir enklare mentalt, konstaterar Hatefnejad, som själv är elitlöpare.

”Inte stressa i sista stund”

Redan på torsdagen, som är premiärdagen för vattenfestivalen H20, öppnar mässområdet med olika aktiviteter i Knektaparken. Under fredagen arrangeras ett barnlopp och ett Fun Run-lopp över fem kilometer.

– Vi rekommenderar löparna att komma till mässan för att få tips och råd. Det är bra om man redan nu kommer och hämtar sin nummerlapp i stället för att stressa med det i sista stund. Sedan är det viktigt att man redan nu dricker mer och mer vatten, säger Tony Hatefnejad.

Jnytt kommer att sända live från Jönköping Marathon på lördag.