Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Folkhälsomyndigheten: Brittiska virusvarianten ökar – är nu en samhällsspridning

Den positiva trenden gällande virusläget i Sverige har stannat av, enligt Folkhälsomyndigheten.

Förekomsten av den brittiska virusvarianten ser samtidigt ut att öka – statsepidemiolog Anders Tegnell bedömer att det nu rör sig om en samhällsspridning.

Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Den nedåtgående trend som Sverige har haft under ganska lång tid gällande smittspridningen har stannat av, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Även den nedåtgående trenden på intensivvården (iva) visar tendenser på att stanna av något, säger han.

Nu syns även hur förekomsten av den så kallade brittiska virusvarianten ökar i Sverige.

I exempelvis Västra Götaland har 20 procent av de positiva proverna visat sig vara av den brittiska varianten.

Annons

Annons

– Vi behöver göra vårt bästa för att hålla nere nivåerna så mycket som möjligt. Den finns uppenbarligen i Sverige och den sprids med en samhällssmitta får man kalla det, när det ligger på den här nivån.

Exakt hur mycket mer smittsam den varianten är än tidigare varianter är oklart, enligt Tegnell, och säger att olika modelleringar pekar på allt mellan 20–30 procent till 60–70 procent.

– Skillnaden mellan varianterna är svår att bedöma, men den tar uppenbart över som den dominerande varianten i allt fler länder.

Den ger dock ingen annan tydlig sjukdomsbild, enligt Tegnell.

– Så som enskild person bör man inte vara mer eller mindre orolig, säger han.

Vad gäller antalet dödsfall i Sverige syns en "ganska positiv" utveckling med en minskande trend, enligt Tegnell. Det beror enligt honom på en viss minskad smittspridning men också att fler är vaccinerade på äldreboenden.

Bedömningen delas av Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, som tror på en fortsatt nedgång.

– Det är förstås fortfarande väldigt många människor, och det är människor bakom statistiken här, säger hon.

Den senaste statistiken från det nationella vaccinationsregistret visar att drygt 432 000 vaccindoser har delats ut i Sverige. Över 331 000 personer har fått minst en dos, vilket motsvarar lite drygt 4 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har drygt 101 000 personer fått två doser.

Annons

Annons

Till toppen av sidan