Annons

Annons

Annons

Stockholm

Folkkäre artisten Svante Thuresson är död: ”Han lämnar ett stort tomrum efter sig”

Artisten Svante Thuresson har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 84 år gammal.

– Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig, säger Lill Lindfors.

Svante Thuresson. Foto: Christine Olsson / TT
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Jazzlegendaren Svante Thuresson hade en lång karriär bakom sig och medverkade bland annat i flera Melodifestivaler.

Han turnerande flitigt under sin karriär som sångare och musiker och sjöng bland annat med gruppen Gals and Pals och medverkade i revyer av Hasse och Tage och Povel Ramel.

Enligt Ekot i Sveriges Radio avled Svante Thuresson i början av veckan.

Annons

Annons

"Det ofattbara har hänt och jag känner stor sorg och bedrövelse . Vi hade ju så mycket kvar att göra. Så ledsen", skriver Viktoria Tolstoy på sociala medier. I november skulle de två uppträda tillsammans i vad som marknadsförts som "ett mästarmöte inom den vokala jazzen".

Musikerkollegan Claes Crona, som arbetat med Svante Thuresson mer än 25 år, skriver på sociala medier att han hade flera projekt planerade med Svante Thuresson, men att pandemin kom emellan.

"Jag skulle kunna skriva spaltmeter om vad Svante varit med om som artist och hur otroligt roligt vi haft under så många år. Vila i frid kära Svante" skriver han.

– Det finns ingen som Svante. Han lämnar verkligen ett stort tomrum efter sig. Men han lever ju också vidare genom inspelningar och våra minnen med honom, säger sångerskan Lill Lindfors till TT.

Hon har jobbat med Svante Thuresson så många gånger och år att det är svårt att nämna ett enskilt minne, säger hon. Men det är svårt att inte koppla ihop duon med klassikern "Nygammal vals", som ledde till en andraplacering i Eurovision Song Contest 1966.

– Han var en underbar sångare, fantastisk och unik. Hans röst var så egen, man hör direkt när det är Svante som sjunger. Musikaliskt superbegåvad, säger Lill Lindfors.

Annons

Annons

Till toppen av sidan