På måndagen meddelade Husqvarna AB att styrelsen har utsett Henric Andersson som ny vd och koncernchef för Husqvarna Group. Han kommer att efterträda avgående Kai Wärn i samband med bolagsstämman den 2 april 2020.

Kai Wärn, som avslutar sin anställning som vd och styrelseledamot, kommer att fortsätta som senior rådgivare åt styrelsen.

– Jag är väldigt glad att vår nya koncernchef och vd för Husqvarna Group, Henric Andersson, har arbetat och utvecklats inom gruppen under 22 år. Henric är en stark och välrenommerad ledare med starkt affärs och teknikfokus. Han har en väldigt bred erfarenhet inom gruppen och har innehaft ett antal roller inom kommersiell park och trädgårdsskötsel, inom Husqvarna Construction och inom koncernens teknologienhet innan han utnämndes till Divisionschef, Construction Division år 2015, som han framgångsrikt har utvecklat, säger Tom Johnstone, styrelseordförande i Husqvarna AB, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vi går in i nästa fas i gruppens utveckling som bygger på det fundament som vi har utvecklat över de senaste åren. Gruppens nya strategi presenterades nyligen på en kapitalmarknadsdag och Henric, som en medlem av koncernledningen, spelade en nyckelroll i utvecklingen av den strategi

Kai Wärn fortsätter som senior rådgivare åt styrelsen under 2020.

Foto Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Henric Andersson är för tillfället divisionschef för Construction Division i Husqvarna Group och har varit medlem av koncernledningen sedan 2012, nu ersätter den civilingenjörsutbildade 47-åringen Kai Wärn på vd-posten. Den avgående vd:n är stolt över det arbete han åstadkommit under sin tid på posten.

– Jag är stolt över det vi har åstadkommit beträffande förstärkningen av vår konkurrenskraft, speciellt inom områden som robotgräsklippare, omställningen från bensin till batteriprodukter och teknologi inklusive uppkopplade lösningar som Smart Garden. Vi har också genomfört organisatoriskt transformativa förändringar i syfte att öka fokus på våra slutkunder och viktiga varumärken, som vi genomfört via vår divisionsstruktur, säger Kai Wärn