Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar väntar för HV71 och SHL

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Det blir rejäla förändringar i SHL, Allsvenskan och Hockeyettan från och med säsongen 2020/2021.

När Svenska Ishockeyförbundet hade sitt förbundsmöte under lördagen röstades nämligen det förslag, som las redan i november, igenom med bred majoritet.

För SHL och HV71 betyder det i stora drag att lag 13 och lag 14 möts i ett play out där förloraren åker ur den högsta serien.

I Hockeyallsvenskan är seriesegraren garanterad uppflyttning och i Hockeyettan kommer det att bli en direkt avgörande final.

Mötet i Stockholm beslutade om förändringarna sedan det röstats om förbundsstyrelsens förslag på förändring, och Södermanlands förslag där man yrkade på ett avslag.

Förändringarna är stora. Det kommer till exempel att garanteras att ett lag från Allsvenskan och ett lag från Ettan går upp till skillnad från idag då det finns möjlighet för två lag att avancera, något som exempelvis hände efter förra säsongen då både Oskarshamn och Leksand tog klivet upp.

Bäst av sju matcher

I SHL spelas 52 grundseriematcher. Precis som idag spelas slutspelet med play in för lag 7-10, därefter kvartsfinal, semifinal och final. Lag 13 och 14 kommer spela play out i bäst av sju matcher där förloraren får börja om i Allsvenskan.

I Allsvenskan spelas också 52 grundseriematcher. Slutspelet är en kopia på hur det ser ut i SHL där en final avgör vilket lag som går upp direkt. Lag 13 och 14 spelar play out där förloraren åker ut.

I Hockeyettan, där bland annat HC Dalen återfinns, minskas antalet lag från dagens 47 till totalt 36. Tre serier är geografiskt indelade med 12 lag i varje. 22 matcher i grundserien där lag 1-4 spelar slutspel. Kvartsfinal, semifinal och final spelas därefter där segraren går till Allsvenskan. Återstående lag, lag 5-12 spelar en fortsättningsserie där lag 7-8 spelar play out. Förloraren åker ner till Hockeytvåan.