Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag kan inte växa och utvecklas

År 2030 kommer varje person i arbetsför ålder i Jönköpings län behöva försörja i genomsnitt 87 personer. Antalet yngre och äldre beräknas öka kraftigare än personer i den arbetsföra åldern 20-64 år.

Det innebär stora utmaningar för oss som region och länets 13 kommuner. Behovet av skolor, äldreomsorg och sjukvård kommer att öka samtidigt som det kommer att råda brist på personal. Vi kommer inte klara välfärdsutmaningen utan inflyttning och invandring till vårt län.

I januari i år var arbetslösheten i Jönköpings län nere på 5,8 procent och efterfrågan på arbetskraft är stor. Inom flera branscher har man svårt att hitta rätt kompetens vilket medför att företag inte kan växa och utvecklas.

Flera företag och branscher står också inför en stor omställning för framtidens mer kunskapsintensiva industrisektor och arbetsmarknad. Det saknas både arbetskraft och kompetens. Samtidigt utvisas personer som arbetat länge i Sverige med kvalificerade jobb på grund av bagatellartade förseelser från deras arbetsgivare eller från dem själva som entreprenörer.

Det krävs en rad åtgärder för att vi i det offentliga och näringslivet ska klara kommande utmaningar. För oss i Jönköpings län är två av nycklarna:

Bra mottagande och smidig etablering för invandrare. Utrikesfödda och invandrare är en resurs vi behöver ta tillvara bättre. Här har Kristdemokraterna längre drivit inträdesjobb med sänkta kostnader för företag som anställer nyanlända, permanent uppehållstillstånd till asylsökande som fått ett arbete och att kompetensutvisningen ska stoppas.

Vården, äldreomsorgen, kollektivtrafiken och tillverkningsindustri hade inte klarat sitt uppdrag så bra som man gör utan migrationen. Tack vare den stora invandringen runt 2015 fick länet en välbehövlig arbetskraftpåfyllning, men det räckte inte.

Snabb och smidig infrastruktur. Nya stambanor för höghastighetståg, som binder ihop länet med både våra större städer och binder ihop Sverige med resten av Europa, behöver komma igång så fort som möjligt. Detta ger möjlighet för resor och pendling som öppnar upp och vidgar vår arbetsmarknadsregion.

Jönköpings län står inför stora utmaningar. Vi behöver mer arbetskraft och mer infrastruktur för att växa och utvecklas, inte mindre.

Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande Region Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel