Att lågkonjunkturen nu är här vittnar antalet konkurser i aktiebolagen om. Konkurser i Jönköpings län har ökat med 16 procent under 2019 års första tio månader i jämförelse med 2018.

Detta skriver kreditupplysningsföretaget Syna i ett pressmeddelande. Det är framförallt i detaljhandeln, byggbranschen och i viss tillverkningsindustri som det är särskilt märkbart.

- I antal konkurser kanske inte ökningen verkar så stor - från 110 konkurser förra året till 128 i år - men trenden är tydlig, säger Harald Stjerna, partner på Syna i pressmeddelandet. Det indikerar att fler företag börjar få problem.

12 företag i konkurs

Totalt handlar det om 12 företag som gått i konkurs under oktober månad. Av dessa återfinns fyra i Jönköpingsområxet. Det handlar om Lampladan City AB, PRG Entreprenad AB, Semir Leon Suljevic AB, Göran Claesson AB samt Growth Hack AB.

Det är inte bara i Jönköpings län detta är synligt. I Stockholm län är det en ökning med drygt 19 procent, i Västra Götalands län en ökning med 52 procent och i Skånes län en ökning med hela 62,3 procent.

Text: Sofia Lönander