Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnyelsebar energi för hållbar framtid

På torsdag röstar Centerpartiet ja till att Miljöprövningsdelegationen prövar ansökan om att bygga 11 vindkraftverk på Lyckås m.fl. fastigheter. Vi står därmed fast vid vår åsikt att även Jönköpings kommun måste bidra till att ersätta smutsig och farlig energiproduktion som olja, kolkraft och kärnkraft. Detta är i linje med hur vi och de flesta andra partier röstade när vi sa ja till 14 vindkraftverk på denna plats liksom när gällande översiktsplan togs. Vi ser också en fördel med ändringen till 11 större kraftverk som ger betydligt mer el än de 14 mindre och tar mindre yta i anspråk.

Vi anser att det är vårt ansvar att möjliggöra klimatsmart energiproduktion på lämpliga platser som dessutom ligger nära där elen konsumeras. Vill vi använda el till uppvärmning, transporter, industrier och en massa andra ändamål så kommer det att få konsekvenser. Där har vi ett val mellan smutsiga och fossila energislag som driver uppvärmningen av vårt klimat, farlig och dyr kärnkraft vars restprodukter är högriskavfall i tusentals år eller förnyelsebara och miljövänliga alternativ. Vattenkraft, solenergi och vindkraft samt effektiviseringar som sparar energi är framtiden! De är bra för miljön och dessutom mindre känsliga ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv än importberoende energi (kärnbränsle och olja).

All form av energiproduktion innebär någon form av intrång, så också vindkraftverk. De syns i landskapet vilket av en del uppfattas negativt och av andra som en rimlig påverkan. Som så mycket annat vi behöver i samhället innebär det också ljud- och ljusstörningar. Allt detta är sådant som granskas av Miljöprövningsdelegationen.

Vi har träffat företrädare från området och lyssnat till närboende. Vi hyser respekt och förståelse för att det finns oro inför vindkraftsetableringen men som alltid när det gäller samhällsviktig verksamhet måste vi som förtroendevalda slutligen göra en sammanvägning av olika intressen och bedöma vad som långsiktigt ska väga tyngst. Vi anser att kommunen ska tillstyrka ansökan. Vi är beredda att ta ansvar för vårt klimat samt för en stabil inhemsk energiproduktion.

För Centerpartiets fullmäktigegrupp i Jönköpings kommun

Ann-Mari Nilsson, kommunalråd

Lena Sumedrea, vice ordförande kommunfullmäktige

Anders Samuelsson, gruppledare

Sylve Gunnarsson, vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel