Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förorening ska bort – risk för explosion

Artikel 11 av 13
Höghushotellet
Visa alla artiklar

På torsdagen ska svavel och fosfor som hittats under marken vid bygget av Höghushotellet att grävas upp och forslas bort. – Rök, svavellukt och eventuellt små explosioner kan uppstå, säger Gustav Hultegård vid räddningstjänsten.

Enligt ett pressmeddelande från Jönköpings kommun är det ett planerat arbete som ska göras. Det rör sig om svavel och fosfor som hittats under marken på området som ska grävas upp och forslas bort. Enligt räddningstjänsten finns ingen risk för boende eller verksamheter i närheten.

– Det rör sig om fosfor och svavel från den gamla Tändsticksfabriken, som när det reagerar med luften, kan orsaka gnistor, rökutveckling och mindre explosioner. Nu ska det grävas upp och forslas bort på ett säkert sätt övervakat av räddningstjänsten, säger Gustav Hultegård, brandmästare på räddningstjänsten, i pressmeddelandet.

Skanska tillsammans med miljökonsulten Detectum har konstaterat att det rör sig om ungefär fem kubikmeter blandmaterial som innehåller fosfor och svavel och som nu måste grävas bort för att bygget av Höghushotellet ska kunna fortsätta. Materialet kommer att läggas i containrar med vatten och sand och sedan köras till godkänd mottagningsanläggning.

"Kontrolleras noggrant"

Arbetet kommer att starta vid 9.30 på förmiddagen och pågå tills det är slutfört. Det kan innebära visst arbete under natten.

Räddningstjänsten i Jönköpings kommun finns med under arbetet och ska även eskortera lastbilarna som kör i väg med containrar.

– Rök, svavellukt och eventuellt små explosioner kan uppstå när ämnet grävs upp, men processen kontrolleras noggrant och det finns hela tiden en beredskap, säger Gustav Hultegård.

Bygget av det 18 våningar Höghushotellet har blivit kraftigt försenat och dyrare än tänkt. Dels för att spontningsarbetet orsakade sprickor i intilliggande Regionens hus och dels för att lågor har slagit upp ur marken.