Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskaren: Sparka inte tränaren

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Johan Lindbom har fått lämna rollen som huvudtränare för HV71. Men att sparka en tränare löser sällan problemet. Det visar en mycket uppmärksammad forskning.

Efter fem raka förluster fick Johan Lindbom sparken av klubben.

Hans tidigare assisterande tränare Stephan ”Lillis” Lundh tog klivet upp som huvudtränare och Jonas Holmström lämnade J20-jobbet för att bli assisterande i a-truppen.

Men att tränarrockaden ska innebära att HV71 lyfter i tabellen är långt i från säkert. Tränarbytet kan i stället komma att ge oönskad effekt.

Det visar en mycket uppmärksammad studie som gjordes redan för flera år sedan men som sedan dess varit flitigt citerad i media.

En forskargrupp från Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet samlade in data från 1975–2005 och kunde då bland annat dra slutsatserna att tränarbyte mitt under säsong och under en period när ett lag presterar dåligt påverkar laget negativt.

Forskningen visar, till exempel, också att ett tränarbyte är att föredra mellan säsonger och alltså inte under pågående säsong.

”Skapar osäkerhet”

Forskargruppens resultat har bland annat publicerats i samband med att Rögle sparkade sin tränare 2010.

Leif Arnesson, lektor och en del av forskargruppen, uttalade sig kritiskt i Nerikes Allehanda i samband med att Örebro SK valde att sparka sin tränare Sixten Boström 2012.

– Att kasta ut en tränare och kasta in en ny skapar osäkerhet i gruppen. Alla studier visar att prestationsförmågan går ner under en period och stabiliserar sig igen efter ett år, sade Arnesson då.

Vill bryta mönster

HV71 ser således ut att ”gå i fällan” gällande vad ett tränarbyte kan ge för effekt.

För när klubben meddelade sitt beslut att sparka Lindbom var det baserat på sportsliga resultat och ett försök att få laget att lyfta i tabellen.

– Någonstans måste vi bryta ett mönster och hitta vägar att vinna hockeymatcher, och då måste en förändring göras. Vi behöver få in ny energi och nya ögon, sade Johan Hult till Jnytt då.

JnyttTV. Hör Robin Figren om tränarrockaden.