Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag: Höjd skatt och skolsatsning

Oppositionen i Jönköping vill i sin skuggbudget göra färre besparingar och göra fler satsningar än vad alliansen presenterat i sin budget för 2018. Bland annat vill man satsa på skolan och tillsvidareanställa mer personal inom hemtjänst och äldreomsorg. De vill också höja skatten.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Jönköpings kommun vill i sitt budgetförslag satsa pengar på sex timmars arbetsdag, ta bort delade turer och minska på timanställningarna och i stället tillsvidareanställa mer personal inom framför allt hemtjänst och äldreomsorg.

Syftet är att locka fler att vilja arbeta i kommunen och även för att minska sjukskrivningarna.

Satsning på skolan

De vill anställa fem personer på plan- och byggsidan och förstärka med personal på miljö- och hälsoskyddsnämnden, upphandlingsavdelningen och näringslivsavdelningen. De vill utökade öppettider på fritidsgårdarna och anställning av fler fält- och socialsekreterare.

– VI vill att det ska utökas med uppemot fem personer inom socialtjänsten som kan jobba med barn och unga. Här tycker vi att det är viktigt att öka bemanningen, säger kommunalråd Ilan De Basso (S).

Medan alliansen vill göra besparingar inom skola, äldreomsorg och socialtjänst med 50 miljoner kronor vill de rödgröna avvisa besparingar på totalt 26,5 miljoner kronor. Dessutom så vill man satsa 33,3 miljoner kronor inom områden, främst kopplade till skola, omsorg, sociala frågor och byggnation.

Gratis frukost

I skolan föreslås satsningar på elevhälsan, gratis frukost på grundskolan och minskning av administrativt arbete för lärare och på utbildningsinsatser.

– Vi säger nej till besparingar inom grundskola och gymnasieskola och vill i stället se satsningar på likvärdighet i skolan. Vi föreslår ett professionsprogram och förbättrade arbetsvillkor för personalen. Vi vill också att pedagogerna ska få resurser för att få bort den administrativa tiden, berättar Ilan De Basso.

Det föreslås en ökad bemanning på biblioteken, sänkt avgift till kulturskolan, upprustning av småbåtshamnar, Stadsparken och lekplatser.

För att klara av satsningarna föreslås en höjning av skatten med 20 öre, vilket de uppger motsvarar 65-70 kronor mer i månaden för en person med medelinkomst.