Världshälsoorganisationen WHO beskriver nu coronautbrottet som en ”pandemi”. Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Under onsdagseftermiddagen skickade Folkhälsomyndigheten in en hemställan till regeringen där man föreslog att allmänna sammankomster med fler än 500 personer tills vidare inte bör få hållas.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Motiveringen till rekommendationen ska vara att förhindra tillfällen då ett stort antal människor från olika delar av landet, eventuellt även från omvärlden, samlas på en och samma plats. Förslaget gäller för exempelvis stora idrottsevenemang, stora konserter, mässor och konferenser.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det tecken på att covid-19, även kallat coronaviruset, sprids i det svenska samhället. Att tillfälligt stoppa större evenemang är en tillfällig åtgärd för att stoppa spridningen.

Hockeyallsvenskan meddelade tidigare under onsdagen att serien plus kval kommer spelas som planerat.

Regeringens beslut

Senare under eftermiddagen beslutade sig regeringen för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation och stoppa publik på alla idrottsevenemang med över 500 åskådare, det rapporterar Aftonbladet.

HV71 blev under tisdagen klara för kvartsfinal, nu verkar laget få spela sina slutspelsmatcher inför tomma läktare. Det är ännu inte klart ifall evenemangen eller matcherna kommer spelas utan publik, skjutas upp eller ställas in.

Under kvällen kom beskedet att de sju matcherna i den sista grundserieomgången i SHL, på torsdagskvällen, kommer att spelas utan publik.

– SHL har följt utvecklingen noga sedan start och följer myndigheternas rekommendationer i frågan. Med lagstiftningen om att begränsa publika evenemang så kommer den sista grundserieomgången under torsdagen ske inför tomma läktare, säger ordföranden Anders Källström i ett uttalande.

– Det pågår diskussioner om vad som komma ska, men jag kan inte uppge något om det. Jag hoppas på ett besked i morgon, säger klubbdirektören Agne Bengtsson till Jnytt.

Tomma läktare

På onsdagskvällen spelas den första finalen i SDHL mellan Luleå och HV71 i Coop Norrbotten Arena. Den matchen kommer att spelas inför publik eftersom arenan redan är öppen. Däremot kommer finalmatch 2 och 3 att spelas utan publik i Kinnarps Arena efter Folkhälsomyndighetens rekommendation.

– Det är tråkigt, säger Agne Bengtsson i en kommentar till Jönköpings-Posten.

Ett möte hålls ikväll om hur blir det med herrarnas avslutande SHL-omgång och kommande slutspel.

"Vore en katastrof"

Även Jönköpings Södra, som spelar sin hemmapremiär på annandag påsk 13 april, kan påverkas av Coronaviruset.

– Vi har ingen långtgående analys, men det finns en väldigt stor risk att det håller i sig en bra bit under våren. Vi har ingen lösning eller plan i dag, mer än att vi följer vad SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) och Svenska Fotbollförbundet rekommenderar. Men det vore en katastrof att spela utan publik, i stället kommer vi att driva linjen att komprimera eller förlänga säsongen, säger klubbchefen Sebastian Lagrell.

Fair Play cup ställs in

Smålands Innebandyförbund meddelar på sin sajt att styrelsen fattat beslut att Fair Play Cup 2020 ställs in. Under kvällen inväntade man regeringens beslut gällande sammankomster som gäller fler än 500 inte är tillåtet och ställer in evenemanget.

Under nästa vecka kommer information gällande återbetalning. Först ska man arbeta med avbokningar och att sammanställningar för att kunna hantera att cupen ställs in.

Även juniorslutspelet ställs in meddelar Smålands Innebandyförbund på sin sajt.

Även Hovslättscupen ställs in

Hovslätt Cup ställs också in, detta med samma anledning, att arrangemanget lockar över 500 delatagare.

– Detta känns naturligtvis tråkigt men nödvändigt. Vi hälsar alla lag en trevlig avslutning med förhoppning att vi syns nästa år, meddelar cupansvarig Stephan Knuthas på Hovslätts IKs sajt.