Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torkan: ”Skänk frukten till djuren”

Kommunen kommer efter ett medborgarförslag att ordna en plats där vem som helst kan lämna överbliven frukt. Bönder och hästägare ska sedan kunna hämta frukten för att ha till djuren som mat. - Vi kan inte bara sitta och titta utan vi måste försöka hjälpa till när bönderna och hästägare behöver hjälp, säger Elisabeth Wagner som skickade in förslaget till kommunen.

Huskvarnabon Elisabeth Wagner skickade nyligen in ett förslag till kommunen som nu kommer bli verklighet. De som har kommer kunna lämna överbliven frukt till sortergårdar där bönder och hästägare kan hämta för att kunna mata sina djur.

- Min dotter bor på Vätterslund och där har bönder börjat åka runt och leta efter frukt. Det är jättemånga som har massa frukt som de inte kommer använda. Då hade man kunnat lämna det någonstans i stället, så att det kommer till nytta, säger Elisabeth Wagner.

Kommunalrådet Mona Forsberg (S), som tog emot förslaget, hoppas på att det snart ska vara klart.

- Visst var det ett bra förslag? Man hör hur hästfolk pratar. Det är tydligt att de behöver frukt. Så det uppskattas när denna typ av förslag kommer in och det kan påbörjas ett samarbete, säger Mona Forsberg till Jnytt.

- Vi kan inte bara sitta och titta utan vi måste försöka hjälpa till när bönderna och hästägare behöver hjälp, säger Elisabeth Wagner.

Klart nästa vecka

June Avfall kommer nu att ordna så att det går att lämna och hämta överbliven frukt på samtliga elva kommunala sortergårdar.

- Vi vet inte riktigt vilken dag i veckan det kommer vara klart än, men arbetet har börjat för att det ska bli klart snart, säger Håkan Karlsson, produktionschef på June Avfall för sortergårdar.

Det kommer ske ett samarbete i kommunikation med Lantbrukarnas Riksförbund så att så många lantbrukare och hästägare som möjligt ska få reda på att frukt finns att hämta på sortergårdarna.

- Egentligen kan ju vem som helst komma dit och hämta. Det kan bli stora mängder frukt som lämnas, speciellt efter denna sommar, säger Håkan Karlsson.