- Så här tidigt brukar det handla om att någon varit på utlandssemester och blivit smittad och så är det den här gången också. Men det stämmer att första influensafallet dök upp den här veckan, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Att folk åker iväg på semester och kommer hem med influensa är inte ovanligt. Men någon risk för spridning av smittan finns det inte.

Ingen spridning

- Nej, vi vet faktiskt inte varför den inte sprider sig efter sådana här fall, men det här är något som vi ser ofta. Det blir helt enkelt inte någon spridning, fortsätter Malin.

Nu är man dock i full gång med att planera inför årets vaccinationskampanj. Redan i mitten av september börjar man med förberedelserna, i oktober åker man ut för att träffa vaccinatörer och andra inblandade inför den kommande influensavaccinationen som man räknar med kommer dra igång i början av november.

- Så här under sommaren kommer vi lindrigt undan i norden. På andra håll i världen finns den dock. Den försvinner ju aldrig utan rör ständigt på sig. Det kan skilja på sig från år till år när den dyker upp i Sverige. Förra året var den ovanligt tidig då det dök upp fall redan i december. Men det varierar.

Nationell start

Den 7 november är den nationella starten för årets kampanj. Och Malin Bengnér rekommenderar folk att vaccinera sig.

- Som vanligt är det folk som befinner sig i riskgruppen som ska hålla koll på detta. Människor som har problem med hjärtat, lungor, är gravida med mera. Vaccinera er i god tid. Samtidigt är det viktigt att inte vaccinera sig för tidigt heller eftersom skyddet finns kvar i kroppen i cirka ett halvår.

Och som vanligt är det enkla regler man kan följa.

- God handhygien är viktigt. Att tvätta händerna är ett bra verktyg som kan hindra att du blir sjuk.