LÄS MER:

Bostadsrättsföreningen Glasblåsaren blir det sista kvarteret på Kålgården och Pierre Krusing tycker att det har varit en rolig resa.

– Namnet är en hyllning till glaskonsten i Småland. Det kommer att vara glaspartier i fasaderna och glaskonst ska pryda varje entré, säger han.

Det nya kvarteret kommer att ringas in av Stenhuggargatan, Vinterviksgatan och Aspholmsgatan på Kålgården. HSB fick in 1 100 intresseanmälningar om lägenheterna och Pierre Krusing säger att allt i princip är slutsålt. Inflyttning är planerad till juni 2019. Pierre Krusing bor själv på Kålgården och beskriver det som en lugn och fin oas mitt i stan.

– Det är ett trevligt och tryggt område och det är ingen som springer här om nätterna, säger Pierre Krusing.

– En del tycker att det är dött på Kålgården, men det kan man inte säga när det är så nära till centrum, Atollen, Spira och Ica Maxi. Dessutom vill de flesta inte ha restauranger och nöjesliv i huset, utan tycker det är skönt att det är en bit bort.

Han tycker att Kålgården som helhet är ett väldigt lyckat område.

– Man kan inte bo bättre i stan. Folk trivs här och bor kvar.

Henrik Zäther, vd på HSB Göta, berättar att man har byggt fem kvarter och 265 bostäder på Kålgården under cirka 20 år. Tillsammans med Vätterhem, JM och Riksbyggen har man bidragit med en bra bit över 1 000 lägenheter till området.

– Det känns så klart bra och det är fantastiskt att vara med och lägga den sista pusselbiten på Kålgården, säger han.

Henrik Zäther, som i sommar slutar på HSB Göta och blir vd för HSB projektpartner i Stockholm, tycker att Kålgården har haft en fantastisk utveckling.

– Området har blivit bättre och bättre och vi har haft konjunkturen med oss. Det var en liten dipp med Lehman Brothers-krisen (2008), men sedan 2010 har det varit en uppgång, säger Henrik Zäther.

– Det finns de som har åsikter, men jag tycker inte att Kålgården har blivit så exploaterat eller att det är trångt mellan husen.

Han menar att det finns andra områden i Jönköping som har exploaterats betydligt mer än Kålgården, men vill inte säga vilka han syftar på.

Kommande projekt för HSB är flerbostadshus med 94 lägenheter på Samset med byggstart i höst och 84 lägenheter vid stationen i Bankeryd med byggstart våren -18. Dessutom planerar man att tillsammans med Skanska och Smuab (Södra Munksjön Utvecklings AB) bygga fyra kvarter och hundratals lägenheter i stadsdelen Skeppsbron vid södra Munksjön, berättar Pierre Krusing.

– Där blir byggstarten vid årsskiftet -18/19, säger han.

LÄS MER: