Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första spadtaget – jättebygget igång

På onsdagsförmiddagen var det dags. Nu har det första spadtaget i Jönköpings nya stadsdel, Skeppsbron, tagits. Den första byggnaden kommer bli kontor för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen.

Efter Munksjöstaden är det nu dags för Skeppsbron, Jönköpings nästa stadsdel. På onsdagen togs det ceremoniella första spadtaget.

– Det är fantastiskt är att vi är igång, sen är det inte vi handgripligen som drar igång det här projektet. Men av det vi håller ihop är det kul att det kommer igång och att det syns att vi gör något här, säger Henrik Gustafsson, VD på Södra Munksjön utvecklings AB, till Jnytt.

– Även om Munksjöstaden har varit en start i detta så blir det ett tydligt avstamp när man kommer igång och det går att se klart och tydligt att något händer. Vi märker också ett fantastiskt intresse ifrån allt från fastighetsägare till invånarna i Jönköping med att nu börjar det hända saker, vi har pratat i många år och det har kanske inte varit så spännande. Men nu märker vi verkligen ett stort intresse och vi har till exempel haft en utställning om hur den framtida parken ska bli och det är många som varit intresserade av det, fortsätter han.

Hyllar samarbetet mellan aktörerna

I samband med ceremonin på Skeppsbron hölls det tal från de inblandade parterna. Dels från Skanska som leder bygget, men även från Jordbruksverket och Skogsstyrelsen som ska flytta in i kontorsbyggnaden. Dessutom var fastighetsförvaltaren Vacse på plats. Samtliga nämnde parternas samarbete som bra under planeringens gång.

– I detta fall har vi suttit ner med ett vitt papper från början och det är nog inte så vanligt att man gjort det i Jönköping. Det är ofta att byggaren har fått en färdig tomt, men nu har vi tagit fram detta från vitt papper. Det gör att alla har samma sinnebild framför sig om hur det ska bli och vi har jobbat mot samma sak. Det gäller även utanför byggnaden med parker och gator för att få till en bra stadsdel eftersom det påverkar alla. Man kan sälja lägenheter lättare och få hyresgäster till sina kontor lättare om det är en bra satsning, säger Henrik Gustafsson.

Förutom den nya kontorsbyggnaden ska första delen av Skeppsbron även innehålla förskola, butiker, p-hus och bostadskvarter. Kontorsbyggnaden väntas stå klar under vintern 2021.

Jnytt-TV: Olle Strandsäter och Fredrik Löf från Skanska om bygget och deras projekt i Jönköping.

Läs även: