Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt oklart vad (Kd) menar

Svar på Mia Frisks (Kd) insändare publicerad i JNytt 13 juli 2018, “Oklart vad ett akutsjukhus är”:

Vi i Bevara Akutsjukhusen efterfrågade er (alliansens, men även övriga partiers), inte en, definition av “akutsjukhus”. Vi erbjöd också vår definition av vad som meningsfullt kan kallas för akutsjukhus, just av den anledning som Mia Frisk själv noterar: det är oklart vad som menas med akutsjukhus, då det saknas en vedertagen definition.

Trots detta används termen i vallöften, diverse utspel och kommunikation med regionens invånare - hittills utan närmare förklaring om dess innehåll.

Mia Frisk skriver i sin insändare att den definition nämnden för Folkhälsa och sjukvård utgick ifrån i sitt arbete 2015, var SOU 2002:31 beskrivning. Gott så - men det besvarar ändå inte frågan om vad (Kd) idag menar när man säger sig vilja “inte bara bevara, utan utveckla” akutsjukhusen. Står (Kd) fortfarande bakom samma beskrivning av SOU (Statens Offentliga Utredningar)?

Om så är fallet, välkomnar vi att man iallafall nästan har svarat på frågan om vilken målbild man har med länets akutsjukhus - även om vi anser att den nämnda beskrivningen har brister.

Dock reses ett antal följdfrågor, på tal om “fördelning av operationer (specialisering)” inom regionen:

Om en utgångspunkt varit att öka patientsäkerheten - hur rimmar det med nuvarande situation med vårdplatsbrist, längre transporter för sjuka patienter innan de får den vård de behöver, och personalbrist som tvingar befintliga medarbetare att arbeta fler och längre arbetspass, med ansvar för fler patienter? Visa oss hur dessa effekter av centraliseringen gett en bättre patientsäkerhet!

Om ni utgått ifrån kostnadseffektivitet av utrustning, och att fördelningen skulle anpassas till befintliga lokaler - förklara gärna hur kostnadseffektivt det var att bygga rikets mest moderna hybridkirurgisal för mångmiljonbelopp i Eksjö, och två år senare centralisera de operationer som salen byggdes för till Ryhov? Visa oss hur de besluten utgick från kostnadseffektivitet!

Om en målsättning är att bedriva attraktiv verksamhet på varje ort, och ni verkligen tror på att kompetenta medarbetare är avgörande - hur kommer det sig då att regionen förlorat så många medarbetare de senaste åren, inte minst som direkt följd av “specialiseringen”?

Och att det tycks omöjligt att fylla alla de vakanser som idag tvingar verksamheten till neddragna vårdplatser och inhyrd personal för att upprätthålla jourlinjer? Visa oss hur centraliseringen bidragit till en positiv utveckling av bemanning och kompetensförsörjning!

Vi uppskattar (Kd) uttalade ambitioner att bevara - och utveckla - våra tre akutsjukhus. Men med föregående mandatperiod och nuvarande utveckling som facit, ser vi inte hur de kan kalla sig för en “garant”. Det behövs förändring för att uppnå just de mål (Kd) säger sig eftersträva. Det behövs ett parti med bättre insikt i vården.

Bevara Akutsjukhusen genom

Magnus Bodenäs

Sara Wallby

Linda Gerdin

Martin Nedergaard-Hansen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel