Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlad pappa om mobbad dotter

Sexåriga Emma har sedan förskoleskolstarten blivit jagad, slagen, dödshotad och misshandlad blodig av pojkar på skolan. De ska även ha tagit stryptag och tafsat på henne. Men trots att skolan visste fortsatte det i månader. – Personalen sa att pojkarna bara var barn, att det var på skoj, berättar flickans pappa.

Emma hade sett fram emot att börja förskoleklass. Hon var upprymd och hade flera vänner i klassen. Men det dröjde inte länge förrän hon började berätta att två pojkar i hennes parallellklass och tre pojkar i ettan inte var snälla mot henne.

– Jag sa till min dotter att deras beteende inte var okej, att hon skulle säga till personalen. Vi tog naturligtvis upp detta med pedagogerna, berättar Emmas pappa.

Händelserna fortsatte och skedde nu dagligen. Pojkarna slog och putta henne och hon brukade springa in på toaletten och gömma sig och gråta.

När föräldrarna hämtade Emma vittnade även andra barn om pojkarnas beteende.

Hann inte springa

– Men personalen på skolan sa bara till vår dotter att hon skulle sluta titta på pojkarna, att det retade dem, och att hon skulle gå till en vuxen. Men när det var flera pojkar som kom emot henne samtidigt hann hon inte springa, berättar Emmas mamma, som menar att dottern tittat efter pojkarna eftersom hon var rädd.

Efter en händelse när Emma slagits blodig av två pojkar blev föräldrarna mycket upprörda och stämde möte med den biträdande rektorn på skolan.

– Vi förväntade oss att skolan skulle reagera direkt. De brast redan när de inte berättade om misshandeln förrän vid halv fyra på eftermiddagen, trots att det hände vid halv tolv, anser föräldrarna.

Kommande dag stannade Emma hemma, men pappan sökte upp flickans mentor.

– Jag sa att de inte gjort tillräckligt för att stoppa pojkarnas beteende. Mentorn hade själv inte varit på plats den dagen. Jag sa att de borde ha stoppat pojkarna redan när de började tafsa henne på rumpan. När mentorn sa att det bara var på skoj och att de bara var barn sa jag: ”Ursäkta mig, har du hört talas om Metoo? De som begått övergrepp var en gång också barn”. Även rektorn reagerade med att de bara är barn, berättar Emmas pappa, som blev helt chockad av mentorns reaktion.

Drömde mardrömmar

– Vi krävde att få ta kontakt med pojkarnas föräldrar, men skolan ville inte förmedla kontaktuppgifterna utan sa att de skulle ta tag i saken i stället. De sa också att de inte kunde stänga av barn. Det var inget som vi ens hade krävt, men vi ville att skolan skulle reagera, berättar Emmas mamma.

Dottern började drömma mardrömmar, pratade konstant om mobbningen och pratade i sömnen. Föräldrarna bad vid flera tillfällen om att Emma skulle få prata med en kurator på skolan, men detta har hon än i dag inte fått.

Föräldrarna blev lovade att pojkarna som slagit Emma inte skulle ha rast samtidigt som henne när hon kom tillbaka till skolan elva dagar senare. Emmas mamma var dessutom med dottern i skolan nästa dag som hon skulle dit.

– 7.55 kom killen som slagit min dotter springande mot henne. Han vände halvvägs när han fick syn på mig. Kompisarna berättade att en av pojkarna sagt att han ska döda henne. berättar Emmas mamma.

Anmäls till skolinspektionen

På rasten chockas både Emma och hennes mamma när de ser att mobbarna är ute på skolgården samtidigt som Emma har rast, trots att de blivit lovade att detta inte skulle ske. En pojke vill be om ursäkt. En annan jagas på skolgården av personalen som försöker tvinga honom att be om ursäkt för misshandeln av Emma.

– Till sist får de tag på honom och han tvingar fram ett flinande ”förlåt”. Det blev fel allting, men personalen tyckte att detta räckte. Det tog 14 dagar efter händelsen från det att skolan lovat att vår dotter och pojkarna inte skulle ha rast samtidigt, tills att det började gälla. Och först efter en månad och ytterligare påtryckning från oss får vi äntligen kontaktuppgifter och kan stämma möte med pojkarnas föräldrar, berättar Emmas mamma.

Föräldrarna upplever att de haft ett bra samtal med pojkarnas föräldrar. Även pojkarna och Emma deltog.

– Pojkarnas föräldrar hade inte hört något från skolan om händelserna före den allvarliga misshandeln. Som föräldrar förstod de förstås vår situation. Efter samtalet med föräldrarna upplever vi att det har blivit lugnare för Emma i skolan, säger Emmas mamma.

Föräldrarna ska nu anmäla skolan till Skolinspektionen.

Jnytt har även talat med skolan, som menar att deras arbetet fungerar bra, läs deras svar här.

Fotnot: Emma heter något annat i verkligheten.