Klockan 7.10 på tisdagen fick polisen samtal från en person som trodde att Ku Klux Klan hade kommit till Jönköping och att de framträdde i en matsal. På uppdrag från kriminalunderrättelsetjänsten skickades polisen till platsen, men ärendet kunde avskrivas direkt.

– Personen som ringde in kan inte ha haft kunskap om att det samtidigt var lucia. Det ska ha skett i en matsal men det var ett missförstånd eftersom det troligtvis var ett luciatåg. Det blev inget av det men det är en kul grej, säger Magnus Grahn vid Jönköpingspolisen.

Men det finns ett stort problem. Samtalet till polisen har aldrig ägt rum.

I stället var det ett internskämt som blev en stor nyhet.

– Det här är inte acceptabelt. Du måste kunna lita på att den information polisen ger ut stämmer. Men i bland smyger det sig in fel, i det här fallet var det ett skämt som inte blev bra, säger Fredrik Lindfors, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden.

Det är vid varje pressuppkoppling olika poliser som håller i dem och de utgår från ett internt dokument.

Det dokumentet fungerar som en journal som kortfattat beskriver händelser som stuckit ut i verksamheten. Och det ska alltså vara i den journalen som någon passade på att skämta.

Som ett tillägg till tidigare utskickad rättelse kommer här den journalanteckningen som orsakade den felaktiga informationen.

"07:10 Ett antal vitklädda individer uppehöll sig i matsalen. Kut informerad om att den kunde röra sig om Ku Klux Klan. Så var dock inte fallet…" (Kut är en gammal förkortning för vår underrättelseavdelning.)

Fotnot: Ku Klux Klan är namnet på flera historiska och nutida protestantiska organisationer i USA, och de strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på rasism.