"Fössta tossdan i mass" har en egen Facebook-grupp och har blivit en allmän snackis i sociala medier. Dagen har blivit lite av en hyllning till den härliga småländskan och dess avsaknad av bokstaven r.

Facebookgruppens tips för att fira dagen:
- Gör om "rs"-ljud till "ss"!
- Köp ostkaka!
- Spela musik från dialektområdet!
- Kolla på Emil i Lönneberga (trots låtsasdialekten)!
- Memorera Hallands och Smålands större floder (Vi ska äta, ni ska laga)!

Massipantååta?
Och vad kan väl passa bättre än att äta massipantåta en sådan här dag? När Jnytt besöker Wallentins konditori för att köpa en tårta till fikat hade konditorn Felicia Maxon inte hört talas så om den stora dagen men tycker absolut att massipantåtan måste få ett uppsving en sådan här dag.
– Jag har inte varit med om att det köpts marsipantårta den här dagen, men det är en rolig grej! säger Felicia.

"Firar med tosk"
Victor Emilson, smålänning i exil som numera bor i Stockholm, har gjort sig känd för sina dialektkurser i småländska som han under en tid lagt ut på nätet och i samarbete med Ping Jkpg. Han firar inte denna tossda med tåååta men däremot blir det fisk i kväll, tosk.
Det bästa med småländskan tycker han är att man aldrig låter arg. Själv har han inte så mycket dialekt men får ofta frågan var han kommer ifrån. Småländskan kan ju vara lite luddig och inte lika grov som till exempel skånskan.

 

(Läs mer om om Victor Emilson på Ping Jkpg)

Firar i Örebro
Vilhelm Hanzén, PR- och kommunikationsansvarig på Libris förlag i Örebro kommer från Sävsjö och han firar denna dag tillsammans med sina jobbkompisar Daniel Bäckrud och Jakob Fransson som även de är smålänningar.
 – Inför årets Fössta tossdann i mass har vi på kvällstid tagit fram en egen grafisk profil, tipspromenad som testar våra kollegors kunskaper om regionrätten ostkaka och gjort korsord. Dessutom har vi tagit fram en egen spellista med Smålandsrelaterade låtar. I eftermiddag äter vi äkta småländsk ostkaka och går igenom de rätta svaren på vår tipspromenad. Du må tro att våra kvällar har varit fullspäckade, säger Vilhelm.

Hur firar du denna tossdag? Skicka in dina bilder till Jnytt!