Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotbollsarenan: Ett viljelöst ledarskap

Nostalgi. Känslor. Gissningar. Påståenden. Välj det ord/de ord som passar i debatten om fotbollsarenans placering i Jönköping. Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) kräver att den styrande koalitionen sätter ned foten för det ekonomiskt vansinniga förslaget att förlägga fotbollsarenan på Elmia.

Ann- Marie Nilsson (C) som är kommunstyrelsens ordförande säger att arenans placering inte kommer att stressas fram. Ann-Marie säger vidare att koalitionen haft bra diskussioner om arenan, men vi är inte överens om var den ska ligga. Hon säger vidare att stressa fram beslut om placering av arena inte gagnar idrotten.

J-Södras ordförande Mats Tidstrand riktar skarp kritik mot hur arenafrågan har behandlats. Han menar också att det är snudd på respektlöshet att säga att man inte vill stressa i frågan då den pågått så länge.

Jönköping som är en växande kommun med drygt 140.000 invånare har behov av en modern arena som är anpassad efter nutidens krav. Det var tankar om en modern arena som skulle ersätta Stadsparksvallen, med anor från sekelskiftet, som tog fart för cirka tio år sedan. Fyra förslag kom upp till diskussion om fotbollsarenans läge. Stadsparken, Elmia, Jordbron och Råslätt var de alternativ som nämndes.

Efter att ha utrett Jordbron och funderat länge beslutar fullmäktige att det är den plats där arenan skall byggas. Fullmäktige var inte enigt om Jordbron. Förberedelser görs för bygge på denna plats. Skattebetalarna betalar ett tvåsiffrigt miljonbelopp för detta. Prislappen låg på cirka 550 miljoner för arenan. Osäkerheten sprider sig hos politikerna om rätt placering.

Ett nytt beslut tas att riva upp Jordbron som alternativ och samtidigt utreda Elmia och Stadsparken. Elmia utreds med ett pris på cirka 750 miljoner. Någon redovisning av Stadsparken har inte skett i media. Råslätt som arenaplacering finns inte på kartan. Allt verkar ha gått snett i ett viljelöst fullmäktige med svagt ledarskap. Hur skulle denna fråga då ha hanterats från början?

”Tänk enkelt innan ni tänker svårt” är ett ledord som gjorde Ingvar Kamprad till en av de rikaste i världen. De fyra alternativen borde naturligtvis utredas utan hänsyn till nostalgi eller känslor för något av alternativen. Så hade näringslivet hanterat en dylik situation. Men då det handlar om skattepengar tycks allt vara möjligt. Någon annan betalar ju.

Var ska fotbollsarenan hamna till slut?

Svårt att svara på då inte alla fyra kort ligger på bordet för jämförelse på lika villkor. Ledord i denna jämförelse bör vara: Var får man mest för pengarna och vilken plats skapar mest samhällsnytta?

Att hoppa från tuva till tuva har nått vägs ände. Svårare än såhär kan det inte vara. Tillämpar politikerna detta förfaringssätt blir det också lättare för dem att förklara för sina väljare. Att dra i långbänk utan rationellt tänkande förstärker ett viljelöst ledarskap och fullmäktige. Era uppdragsgivare (väljarna) väntar på svar om fotbollsarenans placering.

Kjell Krant (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel