Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Studenternas solbil slarvades bort

JU Solar Team är sedan slutet av september på plats i Australien för att delta i världens största race för solbilar. Men tiden på andra sidan jordklotet har varit allt annat än sol och blå himmel för studenterna. Äventyret inleddes nämligen med att ett fraktbolag tappade bort deras solbil.

Ny design, annat material och nya färger. Solbilen Axelent är lite annorlunda jämfört med JU Solar Teams tidigare bilar. För drygt ett år sedan startade 16 studenter på Jönköping University arbetet med solbilen som ska tävla i världens största race för solbilar: The Bridgestone Worldsolar challenge.

Under tävlingen ska teamet korsa Australien, från Darwin i norr till Adelaide i söder, och således köra 3022 kilometer på bara solenergi.

– Tävlingen startar i Darwin i norra Australien som för oss svenskar bäst kan jämföras med Kiruna. Skillnaden är att man befinner sig på andra sidan jordklotet vilket betyder att temperaturen ligger runt 35 grader dygnet runt, säger Jonas Hultgren i en kommentar.

Teamet anlände till Australien den 24 september för att ha tid på sig att förbereda bilen enligt alla regler.

Flera motgångar

Men tiden i Darwin startade inte riktigt som studenterna hade hoppats på. Det började med att ett fraktbolag tappade bort deras solbil under en veckas tid vilket orsakade följdförseningar. Det slutade med att bilen kom fram till Darwin två veckor efter utsatt tid. Studenterna fick därmed jobba många extra timmar för att hinna få färdigt bilen till testkörning och besiktning.

Och motgångarna slutade inte där. Under en testkörning råkade teamet ut för en olycka där solbilen åkte ner i ett dike. Föraren klarade sig oskadd, men bilen fick däremot skador på kaross och solceller.

Efter många sena nätter och tack vare en stark vilja att få ställa sig på startlinjen lyckades teamet fixa i ordning bilen till den slutliga besiktningen.

I dag, söndag, går starten för racet, som i år har fyra svenska lag bland deltagarna.