Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenhård kritik mot nya planerna

Debatten om de planerade vindkraftverken i Lyckås går vidare. Under torsdagskvällen hölls ett så kallat samrådsmöte där de olika parterna fick ge sin syn på projektet. – Jag upplever det som en våldtäkt på naturen, säger en mötesdeltagare.

Jnytt har tidigare rapporterat om bolaget Kraftös uppköp av projekträttigheterna för vindkraftsprojektet i Lyckås.

Skärstadbon Erik Svartholm hade inför torsdagens möte bland annat skickat in en skrivelse till kommunen där han gick till stenhård attack mot planerna, vilka innebär att Kraftö vill sätta upp elva vindkraftverk med en totalhöjd på 220 meter.

– Jag tycker markägarna säljer ut sina grannar och tar sig friheten att använda sin mark till att förstöra naturen. Firman kommer för att tjäna pengar och det får man respektera. Det är groteska torn och det behövs en jättebred väg med sprängsten för att köra dit delarna. Skogen kommer bli helt sönderhackad av stenbelagda vägar och det kommer inte gå att till exempel åka skidor i området när det byggs, sade Svartholm till Jnytt tidigare i veckan.

Runt ett 70-tal människor hade samlats i Skärstads församlingshem för att lyssna till Kraftös presentation av sina tilltänkta planer.

Sedan uppköpet av rättigheterna kommer bolaget att ansöka om en ändring i planerna, vilka tidigare omfattade 14 vindkraftverk.

Det var bland annat dessa förändringar som diskuterades under kvällen.

Uttryckte oro

På mötet fick såväl de som är kritiska till projektet som de som är positiva till det komma till tals. Efter presentationen öppnades rummet upp för frågor och synpunkter.

Några handlade mer om de tekniska detaljer kring storleken på vindkraftverken och produktionsnivåer. Andra deltagare fokuserade mer på hur vindkraftverken kan komma att förändra landskapet kring Skärstaddalen.

– Ni utgår hela tiden från att det här blir godkänt. Jag upplever det mer som en våldtäkt på naturen. För mig har allt blivit försämrat. Det är en förstörelse av naturen, säger en mötesdeltagare.

Kraftös representant, konsulten Emelie Johansson, från Renew consulting and construction:

– Det här har prövats i Mark- och miljödomstolen. Det är en bra plats och har acceptabel påverkan på naturen, säger Johansson.

Tidigast 2021

Det var stundtals högt och lågt som blandades på mötet.

En deltagare valde att i flera minuter prata om de påstådda hälsoeffekterna kring de infraljud som vindkraftverk avger, vilket fick andra att höja rösten emot föredraget.

Deltagarna har nu också möjlighet att fram till slutet av februari skriftligen skicka in sina synpunkter på den föreslagna ändringen av projektet.

Ändringsansökan väntas lämnas in i april. Byggnationen av vindkraftverken inleds tidigast 2021.

Läs även