Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från vardagstjat till företagsidé

För många familjer är vardagsbestyr, som att borsta barnens tänder eller klä på dem, något som kräver mycket tid och energi. Småbarnsmamman Amanda Thörn tröttnade på sitt eget tjat – och ur det föddes en ny företagsidé.

Grännabon Amanda Thörn trivs med många bollar i luften. Vid sidan av sitt hudvårdsföretag driver hon företaget Lilla Margreth, som gör pedagogiska kort som ska göra familjebestyren enklare och roligare. Varje kort har sin egen lilla hjältefigur som är specialist på att göra olika saker. Nu har några av figurerna blivit barnböcker.

Allt började för ett och ett halvt år sedan när Amanda kom i kontakt med Ehrlin bokförlag via en bokmässa. De fastnade för hennes figurer och idéer.

– Så nu är jag författare, jag som knappt vet var man sätter punkt i en mening, säger hon och skrattar.

”Älskar lösningar”

– Det här är något helt nytt för mig, men det är det som jag triggas av. Jag är orädd och envis och ser till att hitta lösningar på vägen. Jag älskar lösningar – det är det bästa som finns.

Den nyblivna barnboksförfattaren säger att hemligheten ligger i att omge sig med duktiga människor som tror på ens idé och som kan hjälpa en att komma vidare.

– Jag har figurerna och storyn i mitt huvud. De bitarna som jag tycker är svåra finns det andra som är bra på, säger hon.

I veckan släpptes de tre första böckerna i serien som ska göra vardagsrutinerna enklare och roligare.

– Det är pedagogiska böcker med alla de små knep som jag själv tar till därhemma. Idén kom till när jag själv som förälder blev trött på mitt eget tjat kring morgonbestyren. Genom att låta barnen själva följa de olika steg som beskrivs i böckerna växer också självförtroendet som kommer av att klara saker på egen hand – och tjatet minskar, säger Thörn.

En förlängning på korten

Räven Ralf borstar tänderna, Hjälten Hjalmar klär på sig och Hunden Edit tvättar tassarna är namnen på böckerna som riktar sig till barn i åldrarna 3–6 år. Alla med varsin liten hjältefigur som är expert på en särskild sak.

– Böckerna är som en förlängning av de pedagogiska korten. Figurerna bjuder på sina bästa tips så att barnen får inspiration och hjälp att utveckla sina förmågor. Man får också lära sig varför det exempelvis är bra att tvätta händerna, säger Thörn och tillägger:

– Dessutom hjälper böckerna oss vuxna att hitta barnens sätt att tycka att det är roligt med vardagsbestyr.

Inspireras av sin omgivning

Amanda berättar att figurernas personligheter är hämtade från individer i hennes egen omgivning.

– Hunden Edit är en kopia av min chihuahua. Hon är morgontrött, glad, påhittig och vågar ta plats. Hjälten Hjalmar skulle jag nog säga är en mix av hela min familj.

”En fin inredningsdetalj”

Tinna Ahlander har illustrerat både böckerna och de pedagogiska korten. Inspirationen hämtar hon från olika intryck i sin vardag och den röda tråden är runda former och dova färger.

– Tanken är att böckerna, liksom korten, ska fungera som en fin inredningsdetalj. Jag är så nöjd med trycket och färgerna. Det blev precis så som jag hade tänkt mig, säger hon.

Nu är duon förväntansfulla på att se hur böckerna kommer att tas emot.

– Finns det ett intresse vore det jätteroligt att göra både film och teater om de här figurerna. Min fantasi kommer inte att ta slut, säger Thörn.