Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friad från våldtäkt får skadestånd

En man i 60-årsåldern dömdes till drygt fyra år i fängelse för att ha våldtagit sitt barnbarn. Han friades senare i hovrätten. Nu får han 80 000 kronor i skadestånd för den tid han satt i häkte.

Hudiksvalls tingsrätt fann i oktober förra året att mannen hade haft flera samlag med sitt barnbarn i sitt hem i Bollnäs kommun. Mannen dömdes därför till fängelse i fyra och ett halvt år.

Men domen överklagades och en oenig hovrätt friade mannen i december. De ansåg visserligen att flickans uppgifter om att hon haft samlag med sin morfar var trovärdiga, men att bevisen mot mannen inte var tillräckliga.

Mannen har begärt 275 000 kronor i ersättning för lidande i samband med att han var häktad under drygt tre månader i slutet av förra året. Han motiverar sin begäran med att han var misstänkt för ett allvarligt brott och att fallet fick stor uppmärksamhet i olika medier.

Justitiekanslern har bestämt att mannen ska få 80 000 kronor i skadestånd. I beslutet står att brottet som mannen var misstänkt för är så allvarligt att han bör få ett högre belopp i ersättning än vad som är vanligt för att någon som varit frihetsberövad under lika lång tid. Men där framgår också att mannen inte var utpekad i några tidningsartiklar och uppmärksamheten i media därför inte är skäl till högre ersättning.