Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolor – en demokratifråga

Regeringen tillsammans med JÖK-partierna ska tänker införa ett stopp för nyetablering av konfessionella friskolor, Deras utredning är tänkt att dessutom visa vad det får för konsekvenser för redan befintliga skolor. Förslag som skulle vara ödesdigra.

För oss kristdemokrater är det viktigt att slå fast att alla skolor, även de med konfessionell inriktning, ska följa skollag och läroplan där det bland annat framgår att skolan skall förmedla värden så som tolerans, alla människors lika värde och jämställdhet med mera.

Det finns med stor sannolikhet, både konfessionella och icke-konfessionella, som inte följer dessa dokument. Men det får aldrig vara ett argument för att stänga alla skolor med viss inriktning. I så fall ska alla kommunala skolor som inte lever upp till kraven också stängas och det inser alla vilka konsekvenser det skulle få.

Däremot är vi överens med regeringen och JÖK- partierna om att skolinspektionens granskning ska stärkas och i förekommande fall, när det inte sker förbättringar, ska skolor – både kommunala och fristående stängas!

Utspelet från regeringen och JÖK- partierna uttrycker ett grumligt synsätt på civila samhällets alla religiösa sammanslutningar och dess viktiga roll i samhället. Vi kristdemokrater är överens om att staten och det offentliga ska vara sekulärt – men skiljer oss i att det måste ges möjlighet till mångfald, även religiös, vad gäller huvudmannaskap inom utbildningsväsendet.

Europadomstolen har slagit fast att rätten till pluralism inom utbildning är angeläget för att bevara det demokratiska samhället. För Sveriges kristna råd skriver ärkebiskop Antje Jackelén ”Förvisningen av religionen till det privata livet och vurmandet för ett offentligt rum som är fritt från religion leder till en sorts kollektiv religionsblindhet. Vi håller på att förlora förmågan att förhålla oss till religionens positiva och negativa sidor på ett adekvat sätt”.

Ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle måste kunna organiseras med respekt för medborgarnas religionsfrihet, även när det gäller utbildning. Om det krävs lagstiftning, så inför det, men problemet löses inte med att förbjuda konfessionella friskolor, där majoriteten fungerar alldeles utmärkt. Många konfessionella friskolor har en bred och mångfaldig elevsammansättning och goda skolresultat. när det gäller skolresultaten så presterar de konfessionella skolorna generellt sett bättre. Tryggheten och arbetsron är god med ett tydligt föräldraengagemang i dessa skolor.

Så släng förslaget i papperskorgen och ta itu med skolsegregationen. Stäng de kommunala och konfessionella friskolor som inte lever upp till skollagens krav!

Daniel Fredriksson (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel