Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritidshus - här har priserna ökat mest i hela Sverige

Priserna på bostadsrätter har de tre senaste månaderna i Jönköpings län sjunkit med 1,3 procent medan villapriserna stigit med 4,0 procent. Det senaste året har priset på fritidshus i länet ökat med 18,1 procent, vilket är mest i Sverige.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi bedömer att sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt. Många stannar i Sverige under semestern och får tid att både planera för sin egen bostadsförsäljning och gå på visningar. Att rörligheten på bostadsmarknaden nu ökar gör att fler får möjlighet att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I Jönköpings län har bostadsrättspriserna sjunkit med 1,3 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna visat på en uppgång med 4,0 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 1,8 procent medan villapriserna stigit med 7,0 procent.

Priset på fritidshus i Jönköpings län har stigit med 18,1 procent det senaste året, vilket är mest i Sverige, i riket är motsvarande siffra 8,7 procent.

– För fritidshus är det verkligen säljarens marknad i sommar. Coronapandemin har gjort att många som tidigare planerat en försäljning har ändrat sina planer, vilket ger ett lågt utbud och ökad aktivitet i budgivningarna, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tid. Coronaviruset har under våren haft en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Men så länge du säljer och köper på samma marknad kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera för hur en ihållande konjunkturnedgång, undantagsregler för amortering och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset i sommar:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel. Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret. Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3. Var flexibel. I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.