Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyller fem: ”Fantastiskt”

Sofiehof Underjord fyller fem. Under sin relativt korta livstid har musik- och stand-up-stället blivit ett populärt inslag i Jönköpings kulturutbud.

Asta Bjerde och hennes vänner tyckte att det fanns för lite kultur i Jönköping. Lösningen blev klubben Hush Hush.

– Vi ville att folk skulle få uppleva en konsertupplevelse men inte bara från de allra största utan även något nytt, mindre och spännande, säger Bjerde.

Efter ett tag flyttade klubben till Sofiehof i centrala Jönköping.

I dag är Bjerde en anställd producent inom föreningen Sofiehof Underjord som förutom Hush Hush är hem till en rad andra klubbar inom musik och stand-up i Jönköping.

Föreningen fyller i år fem år och har blivit ett stadigt inslag i Jönköpings kulturutbud.

– Man inser att Jönköping behöver ett ställe man kan gå till och se pop, metall, rock, techno eller vad som helst, säger Bjerde.

– Publiken har rätt bra förtroende får våra klubbar. Om en klubb bokar något vet dem att det kommer vara bra. Men det handlar också att våra arrangörer som jobbar ideellt är så pass drivna och passionerade. De gör detta för att de älskar det. Det kommer man himla långt på.

Aldrig blivit besviken

Underjords kommunikatör Jennifer Boström var tidigt en frekvent besökare av de olika klubbarna som huserat i lokalen som rymmer omkring 180 personer, vilket gör att spelningarna präglas av en tajt klubbkänsla.

– Det är svårt med småscener ibland för man har inte samma budget och tillgång till prylar som större ställen har. Man kanske inte alltid kan boka in ljudtekniker utifrån och band har inte alltid med sig det själva. Det blir en hemmakänsla över det. Man blir som en liten familj som sköter allting. Det är väldigt mysigt, säger Boström.

– Jag har aldrig varit här en kväll och blivit besviken och tänkt att till exempel ljudet var dåligt.

”Alla är här för musiken”

Även Bjerde vittnar om Underjords speciella stämning.

– Det som är så häftigt med våra kvällar är att det är en sådan extrem varm känsla. Jag kan inte komma ihåg att vi har haft ett enda bråk. Alla är här för musiken, säger Bjerde.

– Alla som kommer, band och stand-up-komiker, är så himla nöjda med scenen och ljudet och att hotellet och restaurangen ligger här. Det känns verkligen som att vi får ta hand om Smålands lilla pärla. Det är fantastiskt, det är jätteroligt.

JnyttTV. Producenten Asta Bjerde om sina topp-3-favoriter på Sofiehof genom åren.