Den fysiska aktiviteten bedöms vara alarmerande låg över lag i särskolan, men ännu lägre om man bara tittar på vad flickorna ägnar sig åt.
Dessutom har 40 procent av flickorna i särskolan inte träffat någon kompis efter skolan eller över helgen.
- Det här är ett problem, säger Lisa Bergström, Fritid Jönköping som är samordnare för personer med funktionsnedsättning.

Har ingen kontakt
- Många av de här ungdomarna kommer sällan eller aldrig i kontakt med till exempel föreningslivet. Det vill vi ändra på.
Under onsdagen arrangerades Try it i Jönköpings Idrottshus. Fritid Jönköping stod bakom arrangemanget där elever från särskolerna på Junedalsskolan, Sanda, Tenhults Naturbruksgymnasium och Bäckadal fick chansen att testa på något nytt.
Pingisstjärnan Victor Sjöqivst fanns med och visade att det går alldeles utmärkt att spela bordtennis trots handikapp. Möjlighet att testa tennis, racerunner, fäktning, parcykel och mycket annat fanns också.

Vill bygga broar
- Tanken är att det här ska återkomma betydligt oftare. Vi vill bygga broar mellan skolor, fritid och föreningslivet. Kan vi ge förutsättningar för de lokala idrottsklubbarna att börja med träning även för den här gruppen är vi jätteglada, säger Lisa Bergström.
Undersökningen visar också att all form av fysisk aktivitet är nyttig. Psykomatiska besvär, nedstämdhet och begränsat socialt nätverk är ofta ett problem.
- Gensvaret har varit jättebra. Runt 110 elever har prövat olika aktiviteter. Och många av dem är villiga att fortsätta.