Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galna äventyret - cyklar 600 mil

Från Nordkap till Gibraltar – på cykel. Pessi Länsirinne har valt ett annorlunda sätt att spendera sitt sommarlov. På måndagskvällen gjorde 16-åringen ett stopp i Jönköping. – En del tycker att det är galet, säger han.

8 juni gav sig Pessi Länsirinne iväg från udden Nordkap i norra Norge, och i slutet av juli eller början av augusti räknar han med att vara framme i Gibraltar på södra delen av den Iberiska halvön. Då har han avverkat 600 mil på cykelsadeln.

– Jag fick den här idén för ett och ett halvt år sedan och kände att jag ville göra något galet. Sedan tog det inte lång tid att bestämma mig. Mina föräldrar tyckte först inte att jag skulle göra det, de ville inte att jag skulle vara borta så länge. Men när de insåg att jag hade bestämt mig hade de inget att säga till om…

Tog kontakt på Facebook

Så här långt har det mesta gått enligt planerna.

– Det är trevligt. Det har inte varit så fysiskt tufft hittills, det har varit mer mentalt. Jag är borta i två månader, jag får ta hand om mig själv och kan inte träffa mina kompisar.

På måndagskvällen nådde han Jönköping, där han övernattade hos Jan Paananen. Den första kontakten mellan de båda togs på Facebook under midsommarhelgen.

– Jag fick ett meddelande om detta i helgen när jag övernattade i ett vindskydd. Jag tvekade inte utan svarade att jag löser detta, säger Paananen, som imponeras över Länsirinnes långa cykelfärd.

”Riktigt häftigt”

– Det är riktigt häftigt. Jag cyklar mycket, totalt har det blivit 700 mil i år. Men den här killen cyklar 600 mil ensam den här sommaren…

På tisdagsförmiddagen lämnade Pessi Länsirinne Jönköping för vidare färd söderut. Vid avfärden räknade han med att göra nästa stopp i Ljungby.

– Jag cyklar mellan 120 och 130 kilometer varje dag. Jag gillar naturen och njuter den mesta tiden. Jag är dessutom tacksam för att folk är så vänliga, några gånger har jag bara ringt på och frågat om jag får övernatta hos dem – och de flesta har släppt in mig. Annars tar jag kontakt med folk via Facebook, säger han innan det är dags för nästa etapp i äventyret.