Det är något som Jnytt har skrivit om tidigare.

Ursprungsmålet var 75 000 besökare. Den siffran reviderades sedan till 50 000. Men nu står det klart att felräkningen och besökssiffran är betydligt lägre än så. Endast 9003 biljetter såldes vilket betyder att det kommer bli en stor minusaffär, och hela satsningen får betecknas som ett stort fiasko.

- Besöksantalet är naturligtvis en stor besvikelse och långtifrån det vi väntat oss. Ursprungsmålet var 75 000 besökare. Den siffran reviderades efter den extrema värmen i maj till 55 000. Nu väntar ett stort uppföljningsarbete för att titta på alla effekter av utställningen och orsaker till att vi inte nådde upp i önskat antal besökare. Det kan finnas fler faktorer som påverkat till det låga besöksantalet, men vädret är troligtvis den enskilt största anledningen, säger Patrik Olderius, VD Destination Jönköping.

Det var i april som utställningen ”Gladiatorer – Colosseums hjältar” intog Kinnarps arena. Men besökarna strömmade inte till i den takt som arrangörerna hoppades på.

I förra veckan meddelade projektledaren André Petzold att utställningen, vilken kostade omkring elva miljoner, kommer att gå med förlust. ”Gladiatorer” lyckas inte locka tillräckligt med besökare för att nå det reviderade målet.

Tittar på spridningen

Det var det kommunala bolaget Destination Jönköping som beslutade att hyra in utställningen från Italien. Syftet var bland annat att ”Gladiatorer – Colosseums hjältar” skulle ge besökarna en bild av hur gladiatorerna levde men även sätta Jönköping på kartan som en turiststad.

- Att den rekordvarma sommaren påverkat svenskarnas sätt att semestra är något som stora delar av branschen pekar på. Det finns ännu ingen statistik, men flera andra arrangörer vittnar också om kraftigt vikande besökssiffror, säger Olderius.

Utgången av projektet Gladiatorutställningen kommer inte att påverka verksamheten i kommunens förvaltningar, utan kommer enbart att påverka övriga projekt i Destination Jönköping.

Långsiktiga utvecklingsprojekt kommer bromsas, men pågående projekt och där avtal finns, t ex Grenna Bluegrass, Visingsö Tornerspel, Elmia Scandinavian Horse Show, DreamHack och IRONMAN 70.3 Jönköping kommer inte påverkas.