Precis som tidigare kommer målet att hållas bakom lyckta dörrar. Media och andra som hade hoppats att få närvara under rättegången fick istället lämna lokalen.

I augusti förra året hittades den hemlöse EU-migranten ”Gica” död i Smedbyparken i Huskvarna. Polisen avskrev omgående misstankarna, hävde avspärrningarna och viktigt bevismaterial hamnade i soporna.

Men senare uppdagades det att ”Gica” inte hade avlidit av naturliga orsaker.

Två pojkar, då 16 och 14 år gamla, greps och den äldre av dem ställdes senare inför rätta i Jönköpings tingsrätt misstänkt för mord. Samtidigt väcktes en så kallad bevistalan mot 14-åringen, som ännu inte är straffmyndig.

Höll inte för morddom

Kammaråklagare Linda Schön yrkade att 17-åringen skulle dömas för mord till sluten ungdomsvård i tre år.

Tingsrätten ansåg att bevisningen inte höll för en morddom. Pojken dömdes i stället för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård i fem månader.

Den främsta orsaken var att det inte bevisats att de två tonåringarna orsakat mannens död, är att det rättsmedicinska yttrandet visar att mannen kan ha avlidit så sent som drygt tre och en halv timme efter att de två tonåringarna lämnade brottsplatsen. Det ska också ha varit fråga om ett snabbt dödsförlopp, högst 15-20 minuter efter att skadan uppstod.

Tingsrätten klagade även på att ingen rättsläkare kallades till platsen med en gång.

”Delar inte uppfattningen”

18 januari kom beskedet att åklagarsidan överklagar domen till hovrätten, och nu ska fallet upp i en ny instans. Åklagaren har lagt fram "förtydligande bevisning" genom att skicka in ett tilläggsprotokoll till sin överklagan.

– Vi är lyhörda till vad tingsrätten har kommit fram till, men vi delar inte uppfattningen om alternativa förövare. Vi har tittat på om vi kan lyfta fram något annat. Det har kommit information från allmänheten och media som ska dokumenteras, sade Linda Schön då.

Rättsläkaren, som genomförde obduktionen, har nu ändrat sin bedömning om hur snabbt händelseförloppet kan ha skett och säger nu att det kan ha tagit längre tid. Nu är han kallad som vittne.

"Ville följa upp"

Jnytt har sökt Linda Schön efter första rättegångsdagen. Till SVT Nyheter Jönköping säger hon:

– Det är förtydligande bevisning som redan har framkommit i tingsrätten men det var några saker i tingsrättens dom som vi ville följa upp. Min bedömning är alltjämt att det är praktiskt taget uteslutet att någon annan har anlänt till platsen efter att de här två ungdomarna har lämnat platsen.

Hovrättsförhandlingarna kommer att pågå under fyra eller fem dagar. Torsdag 21 mars är uppsatt som femte och sista förhandlingsdatum.