En av dem som har möjlighet att titulera sig ”mästare” är Erik Nilsson, bartender på Den småländska kolonin i Jönköping som är en av tre finalister när Sveriges Bästa Gin & Tonic arrangeras i Stockholm den 1 september.

Tre finalister gör alltså upp om titeln.

Aron Larsson Firouzbakshs jobbar på Corners Club i Stockholm och tävlar med sin ”Pink on Pink” som är en GT med picklad rabarberlag och fläder.

Christopher Kirkwood från Malmö jobbar på Restaurang Paddy´s. Hans ”Summer Garden” innehåller apelsinzest, bränd rosmarin och viol.

Erik Karlsson, Jönköping och Den Småländska Kolonin tävlar med ”Everyone went to Sweden for a GT” som innehåller björksyrap, timutpeppar, vit grapefrukt och vaniljstång.

Samtidigt som barberarna tävlar avgörs ytterligare en klass, ”Hemmamixare”. Där är deltagarna från Stockholm, Göteborg och Karlshamn.

Juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Där det sistnämnda kriteriet väger tyngst.

Juryn består av mixologen Douglas Anasagasti, bryggmästaren Hedda Spendrup och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. En vinnare i respektive kategori koras. Guldmedaljörerna vinner, förutom titeln, varsin resa för två till Amsterdam.