Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grannsamverkan ökar – inbrotten minskar

Mellan 2017 och 2019 har de anmälda inbrotten i lägenhet och villa i Sverige minskat med 35 %. Under samma period har antalet Grannsamverkansgrupper och intresset för metoden ökat markant runt om i Sverige. Över 3 000 nya Grannsamverkansområden startades upp mellan slutet av 2017 och början av 2019.

Siffrorna ovan gäller hela Sverige, men även trenden är densamma även i Jönköpings län och Jönköpings kommun.

Under 2017 började inbrotten öka i landet och otryggheten hos boende med dem. I allt större utsträckning började grannar tillsammans med polisen starta upp Grannsamverkan för att minska risken att utsättas för inbrott men även för att öka känslan av trygghet. I dag finns över 30 000 Grannsamverkansområden vilket omfattar runt 1 miljon hushåll.

Flera vinster

Vinsterna med en aktiv Grannsamverkan tillsammans med Polisen är flera. Bortsett från en genomsnittlig minskning av inbrott med 36 % så minskar antalet tillgreppsbrott, antalet gripanden av polisen ökar och hela 38 % uppger en ökad känsla av trygghet sedan de startat Grannsamverkan.

– Ökningen av inbrott skrämde och engagerade grannar att hjälpas åt under 2017–2018, nu ser vi samma sak i och med det sjukdoms- och krisläge vi befinner oss i. Grannsamverkan ökar och är mer aktuell och viktigare än någonsin, säger Lina Nilsson, ordförande för Grannsamverkan nationella gruppen i Sverige i ett pressmeddelande.