Hagårds Lagård, som är beläget utmed länsväg 819 mellan Habo och Mullsjö, slog nyligen upp portarna för säsongen. Det blir den sjunde i ordningen och ägaren Håkan Hagård är tillfreds med utvecklingen fram till nu.

– Det är ett stigande antal som hittar hit men det tar tid att bygga upp det. Vi har växt organiskt och lite pö om pö år för år. Det första året hade vi 800 gäster och de två-tre senaste åren har antalet gäster varit runt 2 000-3 000 personer. Målsättningen är att omsätta en miljon kronor i år, säger han.

Gården är en gammal släktgård som har varit i familjens ägor i 300 år. Idén om en äventyrsanläggning växte fram för snart tio år sedan.

– Jag har haft en vision om att kunna livnära mig på vad denna gård kan ge. Det är svårt att leva på jord och skog på små enheter, men så kom jag på den här idén.

”Den ständiga frågan”

Håkan Hagård konstaterar att det krävs marknadsföring för att folk ska få upp ögonen för anläggningen, inte minst eftersom den ligger mitt ute på landsbygden.

– Det är den ständiga frågan. Jag har annonserat i diverse kanaler, men de flesta känner inte till att vi finns. Vi behöver bryta igenom bruset. Men Jönköpingsborna börjar sakteliga hitta hit.

En utmaning är att få folk att överhuvudtaget hitta dit. En annan är att få besökarna att återvända.

– Ja, en sådan här verksamhet är inte en dag till dag-grej utan det är något som man besöker vid speciella tillfällen. Har man gjort det en gång har man gjort det, därför behöver det läggas till nya saker.

Frågan är då vad Håkan Hagård har för tankar om hur verksamheten ska utvecklas.

– Tanken är att lägga till aktiviteter pö om pö. Idéer finns, det är tid och pengar som begränsar det. Man driver knappast det här för att dra hem de stora stålarna. Vill man göra stora vinster ska man satsa på något annat. Det vinster vi har gjort har vi investerat i nya aktiviteter.

Utöka aktiviteterna

I framtidsplanerna ingår att utöka aktiviteterna inomhus och att på så sätt göra säsongen längre. En idé är att börja med julbord.

Men även fler utomhusaktiviteter kan adderas till utbudet, något som är möjligt tack vare att man har tillgång till större yta.

– Jag har köpt en grannfastighet i jättefin miljö. Det är som en oas. Jag har stora visioner, framför allt en relaxavdelning som skulle synka ihop med övriga idéer. Det tror jag på. Jag är även inne på att få till boende, men det är ett bygglovsärende, säger Hagård.

Satsningen att åka höghusbanan med pannlampa i mörker, något det var premiär för i höstas, har dock lagts på is. Det föll inte ut som tänkt.

– Jag tror att det är som skidanläggningar – det måste vara snö för att man ska åka skidor. Är det mörkt vill man inte vara ute, utan då vill man krypa in, säger Håkan Hagård.