Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hall Media anmäler dödshot mot utgivare

Strax efter Jönköpings-Postens stora valdebatt på krogen Harry's på tisdagskvällen blev tidningens ansvariga utgivare, Marie Johansson Flyckt, hotat till livet av en krogbesökare och före detta politiker. På torsdagen meddelade polisen att de inlett en förundersökning. – Det känns skönt att polisen tar det här på allvar, säger Marie Johansson Flyckt.

På tisdagskvällen arrangerades Jönköpings-Postens stora valdebatt med deltagare från samtliga partier som har mandat i kommunfullmäktige. Restaurangen var fullsatt och många följde även debatten i tidningens livesändning. Debatten beskrevs som lugn, saklig och informativ men kvällen fick ett obehagligt avslut.

När Hall Medias ansvariga utgivare, Marie Johansson Flyckt i sällskap med en vän, skulle lämna Harry's blev hon stoppad av en man och en kvinna som presenterade sig. De båda har tidigare varit aktiva politiker i Jönköpings kommun.

– Kvinnan hälsade först och tog i hand men hon blev obehaglig och hotfull. De orden hon sen uttryckte var en vilja att döda, det var ett dödshot och hon sa det flera gånger, säger Marie Johansson Flyckt.

Personal bad dem lämna

Johansson Flyckt berättar att kvinnan var upprörd över en publicering som går ett par år tillbaka i tiden. Marie Johansson Flyckt bad kvinnan att återkomma dagen efter under arbetstid i stället, eftersom det rörde ett jobbärende som hon inte ville prata om på krogen. Hennes vän försökte avstyra situationen men blev då hotad av kvinnans sällskap. Situationen lugnade ner sig när personal bad mannen och kvinnan att lämna restaurangen.

– När de märkte att situationen blev hotfull stannade de upp med sina sysslor och var helt fokuserade på vad som hände. Det fanns inga vakter på platsen men personalen skötte det hela väldigt bra, jag ska tacka dem, säger Marie Johansson Flyckt.

På förmiddagen lämnade representanter för Hall Media in en polisanmälan om olaga hot.

– Vi polisanmäler alla hot och det är väldigt allvarligt och sorgligt att det finns personer och före detta politiker som inte har respekt för demokrati. Hoten var ju riktade mot mig som ansvarig utgivare och inte privatperson. Jag är också glad att det inte var någon medarbetare som blev utsatt, säger Marie Johansson Flyckt.

Mats Tidstrand, vd för Hall Media, ser allvarligt på händelsen.

– Vi ser naturligtvis alla hot som väldigt allvarliga och vi är samtidigt väldigt ledsna och beklagar att personal ska bli utsatt för den här typen av händelser. När något sånt här sker jobbar vi strikt efter en policy som vi aktiverar på olika sätt, det har vi även gjort i den här situationen, säger Mats Tidstrand.

Hur går ni vidare med den här händelsen nu?

– Polisanmälan är gjord och sen gäller det att på alla sätt att ta hand om vår personal och ge det stöd som behövs. Vi ska också förstärka vårt säkerhetsjobb för att kunna säkerställa att vårt brottsskydd är så bra som möjligt. Det är väldigt tråkigt att det ska uppstå men det är en del av verkligheten.

Marie Johansson Flyckt igen:

– Vi låter oss självklart inte skrämmas av några hot utan jobbar på precis som vanligt, säger hon.