Annons

Annons

Annons

På redaktionen

Hall Medias satsning på tv – en studio som styrs av en robot

Hall Media satsar på rörligt – och det görs med en toppmodern studio där en robot gör mycket av arbetet. En av många nyheter som ska vara läsarna till gagn framöver.

– Jag tror att det kommer att märkas rent allmänt i kvaliteten, säger Daniel Lindau som är tv-redaktör på Hall Medias tv-redaktion.

Hall Media satsar på en toppmodern tv-studio som styrs av en robot. Här sitter tv-redaktör Daniel Lindau och styr vid en debattsändning om fotbollsarenan. Vid kameran står Pontus Nilsson.
Öppna bild i helskärmsläge

På ena sidan av Jönköpings-Postens redaktion på Skolgatan 24 i Jönköping hänger det en skylt med texten "On air". Innanför glasväggen jämte skylten står det nya kameror, mixerbord och annan utrustning som krävs för att kunna göra tv-sändningar. Det är här som Hall Medias tv-redaktion har sin bas.

Tv-redaktionen består av Daniel Lindau som är tv-redaktör och den som ser till att det är en röd tråd i verksamheten samt reportern Pär Grännö. Utöver dessa finns det två halvtidstjänster dedikerade till redaktionen. Tillsammans gör de allt från att se till att koncernens reportrar har den utrustning och kunskap som krävs till att sända idrottsmatcher och evenemang som exempelvis Jönköpings Fotbollsgala och Värnamo Näringslivsgala.

Annons

Annons

– Vi kan sända med allt från en iphone och upp till att vi kan åka iväg med fem-sex kameror och göra en riktigt flashig produktion, kommenterar Daniel Lindau spännvidden.

En vanlig dag för tv-redaktionen finns inte riktigt. Enligt Daniel kan man dela upp det i två olika sorters dagar – de på kontoret och de ute i fält.

– De dagar vi är ute i fält åker vi ut och bygger upp en studio. Då har vi ofta planerat det i en längre tid. De dagar vi är på kontoret sitter vi ofta och planerar inför stora sändningar eller hjälper till med olika saker som att exempelvis sudda ut en registreringsskylt från en olycka där man inte vill att familjen ska få veta vem som är skadad på fel sätt, säger Daniel Lindau.

Daniel Lindau tillsammans med tv-reporter Pär Grännö när de testkör drönaren som kan sända in till studion.
Öppna bild i helskärmsläge
Janne Wrangberth, Jonathan Bryske och Daniel Lindau i tv-studion.
Öppna bild i helskärmsläge

Något annat som de hoppas komma att jobba med mer är också den nya tv-studion som har byggts på redaktionen.

– Det är en häftig satsning. Det är en studio som vi dels har byggt upp som en klassisk studio och sedan kan vi även ta in signaler så att våra reportrar kan med sina mobiltelefoner eller kameror skicka in till studion och så kan vi lägga ut det i livesändning, säger Daniel och fortsätter:

Annons

– Vi har även möjligheten att privatpersoner, våra läsare, på någon minut kan livesända till oss. Har det exempelvis skett något i Thailand och vi har en läsare på på plats kan vi på några minuter få in den personen i livesändning vilket är väldigt häftigt.

Annons

Studion är hypermodern på många sätt. Inte minst eftersom Daniel har byggt en AI, en robot, som sköter mycket av det som tekniker tidigare har fixat med. De har döpt roboten till Watson.

– Watsons jobb är att hålla ihop allt. Man kan bland annat prata med Watson och säga åt den att starta studion och då sätter den igång alla saker som du behöver beroende på vilken typ av sändning det är och synkar ihop de delarna. Så istället för tekniker som fixar så att ljudmix funkar ihop med bildmix så sköter Watson det.

När Watson sedan sköter de mer komplicerade bitarna kan Hall Medias reportrar efter en endagarsutbildning sedan sköta sändningar från studion.

– Det är det som är det briljanta med det. Sedan är det självklart roligt att kunna prata med den, men det är bara en bonus.

Det kan låta som en dyr affär, men Daniel menar att det inte är det. Bland annat har de byggt det mesta själva och sedan har prisnivån på utrustningen sjunkit rejält de senaste åren, för fem, sex år sedan kunde allt ha kostat tio gånger mer.

Inbäddat innehåll

Annons

Men studion är inte ett färdigt bygge. Tanken är att man ska kunna lägga till delar efterhand. Det senaste som de har testat att få med i bygget är att kunna sända med drönare direkt till studion.

– Låt oss säga att det blir en stor brand i Jönköpingsområdet – då kan vi skicka ut en reporter som står och rapporterar på marken och så kan vi ha en som kör drönare i luften och så står de i studion och kommenterar det. Det väver vi ihop till en snygg sändning som läsarna kan se.

Vad betyder det här för läsarna, eller kanske i det här fallet tittarna?

– Det betyder att vi kommer att kunna vara mycket mer beredda på att livesända på nästan alla timmar av dygnet, vi kommer att kunna ge bättre livesändningar och vi kommer att kunna vara igång snabbare på dem. Jag tror att det kommer att märkas rent allmänt i kvaliteten också.

Annons

Annons

Till toppen av sidan