Inför bortamatchen i Eskilstuna konstaterades det från Hallbylägret att det skulle krävas färre tekniska fel jämfört med hemmamatchen mot Redbergslid, och att de skulle behöva hantera Guifs höga försvarsspel på ett bra sätt.

Och under stora delar av matchen gjorde Hallby precis det. Med hjälp av snabba anfall och stensäkra avslut gjorde laget 33 mål.

– Det är klart vi är nöjda med anfallsspelet idag. Vi gör ju över 30 mål och det är alltid godkänt. Vi får träff framåt och kommer igenom med satsningar, vi släpper bollen bra och har många fina individuella satsningar där vi gör mål eller får straff, säger Adam Tumba till Jnytt och fortsätter:

– Vi har bra utdelning och sätter ju nästan alla lägen idag och då har de ändå en duktig målvakt. Så det är ett bra betyg för oss.

Matchen inleddes i ett högt tempo med snabba anfall från båda lagen. Hallbyiterna fick se sin lagkapten Olle Ek halta av och det såg ut som att det var färdigspelat för dagen när han låg med ena foten i högläge bakom bänken, men Ek bet ihop och kom tillbaka i spel. Hans lag gjorde fem raka mål i slutet av den första halvleken i samband med två raka hemmautvisningar och kopplade med det ett grepp om poängen då pausställningen var 13-17.

I den andra halvleken var det faktiskt aldrig speciellt spännande. Även om det kan gå fort i handboll var känslan att Hallby hade full kontroll på motståndarna. När tio minuter hade spelats av halvleken bröt Adam Tumba en passning och sprang in 19-24, ett i det läget viktigt mål.

– Jag kände mig säker nästan hela andra halvlek. De började rätt bra de första minuterna, men efter det tror jag inte någon tvekade på att vi skulle vinna. Vi spelade med ett bra självförtroende och de får inga enkla mål. Vi spelar taktiskt bra och stressar inte och tar det säkra före det osäkra. Det var nästan att vi spelade rutinerat om man nu kan säga så om vårt unga lag, säger Tumba glatt.

"Vågade ta de lurigare skotten"

Adam Tumba gjorde åtta mål i Hallbys seger.

Foto Tobias Hellgren

När just Tumba via ett straffmål gjorde 23-30 en stund senare var matchen avgjord. Slutsiffrorna skrevs så småningom till tydliga 26-33. Totalt blev det åtta strutar framåt för Hallbys nummer 10 som var säkerheten själv både på straffkast och i öppet spel.

– Jag är självklart nöjd. Jag hade en lite seg start, utan lägen och inga skott. Men när jag väl fick lägena så flöt det på bra och när det börjar gå bra så flyter det på. Jag kunde spela med bra självförtroende och vågade ta de lite lurigare skotten.

Förutom Tumbas säkra straffar och målskytte gjorde även Charles Hugoson åtta mål. Dessutom överglänste Hallbymålvakten Samuel Johannesson hemmalagets burväktare med besked. Att Hallby tidigt får smaka på segersötman i handbollsligan har stor betydelse, menar Adam Tumba.

– Efter den senaste matchen var vi lite frustrerade och man var väl inte jättepigg på träningen efter. Men vi bestämde oss för att verkligen ge den här matchen en chans med stor revanschlusta.

– Det är jäkligt skönt att ta de första två poängen så här tidigt, så det inte blir att vi går massa omgångar och börjar fundera och tveka. Det här ger oss en trygghet i det vi sysslar med.