Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han efterlyser kärlek i Jönköping

Dramatikern Martin Lindberg anser att världen behöver fler positiva historier. Nu efterlyser han smålänningarnas kärleksberättelser. Till våren 2020 kommer dessa presenteras i en föreställning om kärlek på Spira. – Min förhoppning är förstås att få in jättemånga kärleksberättelser, säger han.

Martin Lindberg gick ut från scenskolan 1986. Under sina 32 år som frilansande regissör och dramatiker har han skrivit ett 50-tal pjäser och regisserat ännu fler. Han är bosatt i Stockholm, men har hela Sverige som arbetsplats.

Under onsdagen var han i Jönköping för att inleda sitt senaste projekt ”Kärlek i Småland sökes!”.

– Jag kände att jag ville göra något som har lite mer positiv klang eftersom vi lever i svåra tider. Det här projekt blir som en motvikt, säger Martin Lindberg till Jnytt.

Vi möts i Spiras foajé där det från och med nu står en låda som dramatikern hoppas ska fyllas med kärleksberättelser.

– Det får handla om precis vad som helst, såsom den första kärleken, olycklig kärlek eller brustna relationer. Man delar med sig av hur mycket eller hur lite man vill. Det är helt kravlöst, säger Lindberg.

– Kärlek kan se ut på olika sätt. Det behöver inte handla om kärlek till andra människor, utan det kan även vara att man älskar sin hund eller sin cykel.

”Vet inte hur det kommer att bli”

Resultatet ska bli en föreställning där flera kärleksberättelser vävs samman. Vad det blir för tema på pjäsen återstår att se.

– Det är det som är så spännande med den här typen av projekt. Man vet inte hur det kommer att bli, säger Lindberg.

Han berättar att han gjorde ett liknande projekt i Falun för ett par år sedan. Den gången fick han in 25 berättelser under temat ”vuxenmobbning” vilket resulterade i en föreställning på Dalateatern. Den här gången hoppas han få in minst lika många brev.

– Min förhoppning är förstås att få in jättemånga kärleksberättelser, sedan blir det givetvis en gallring. Mitt jobb blir därefter att ta de här historierna, bygga ut dem och göra dem dramatiska på olika sätt. I föreställningen kommer allt vara anonymt.

Kärleksberättelserna kommer utmynna i allt från långa scener till korta monologer och danser.

Då avslutas insamlingen

Från och med nu står det alltså en låda i Spiras foajé och cirka 20 lådor ska placeras ut i Jönköpings län. Det går även bra att ta kontakt med Lindberg via mejladressen [email protected]

– Vill man bara lägga en lapp i lådan med texten ”ring mig” går det också bra, säger Lindberg.

Insamlingen pågår fram till Alla hjärtans dag den 14 februari. I början av hösten 2019 är tanken att ett manus ska vara klart och till våren 2020 blir det premiär.