Den 16 oktober förra året lanserade äventyrerskan Renata Chlumska Kropp Challenge, på dagen 20 år sedan hennes dåvarande sambo Göran Kropp startade sin Sweden-Everest Solo Expedition. Då han cyklade till Mount Everest, besteg berget och sedan cyklade hem igen.

– Jag gjorde det här av flera anledningar. Dels för att man gör det i Görans anda, så som han gjorde det, för att inspirera andra och visa att man klarar mycket mer än man tror, berättar Renata Chlumska.

Dels gör hon det för att hylla Göran kropp och det han stod för och den förebild han var för många. Deltagaravgiften på 2 300 kronor går oavkortat till att stödja folk i Nepal, något som han brann för - det blir en fortsättning på hans engagemang.

– Det fungerar också så att om man har en sådan här utmaning och har anmält sig, gått ut offentligt med det så blir det en morot för att genomföra det själv eller tillsammans med andra.

Hittills är det sju personer som har nappat. En av dem är Victor Egerbo från Jönköping. Han hörde talas om den här möjligheten via sociala medier.

– Jag gillar utmaningar och älskar att fjällvandra och bestiga berg. Fast hittills har jag alltid tagit tåget. Jag är ganska ovan vid att cykla, berättar Egerbo.

Men nu ska han starta från Bondberget och cykla till Nikkaluokta, vandra till Kebnekaise fjällstation och bestiga berget. Planerad start är den 12 juli och han räknar med en tripp på sex veckor.

Vi träffar honom på Öster Cykel där han just ska hämta ut sin nya cykel. Han ska nog haka på en kärra för att få med sig en packning på 20-30 kilo med allt han behöver under tiden.

– Jag ska cykla i mitten av landet så jag behöver en femliters dunk med vatten när jag kommit en bit upp. Där kan det gå minst tio mil mellan mackar där jag kan fylla på vatten.

Den närmaste tiden nu ska gå till att träna på att cykla.

– Det blir spinning och två långpass på cykel varje vecka. Jag ska cykla till och från jobbet. Det är bara tre kilometer men jag behöver ju inte ta närmaste vägen…

Varje deltagare i Kropp Challenge får en egen sida på projektets hemsida, där man kan följa dem. Och man kan också knyta sitt äventyr till något välgörande ändamål. Victor Egerbo har startat en utmaning där man tecknar sig för att skänka en krona per mil han cyklar till Erikshjälpens katastroffond. I skrivande stund har 54 personer nappat på utmaningen.

– Det blir en sporre för mig själv också. Stunder när det känns riktigt tungt ska jag tänka att varje mil är 54 kronor mer till katastroffonden. Förhoppningsvis är det fler som har kommit med då så det blir ännu mer per mil.

Man kan genomföra Kropp Challenge vid vilken tidpunkt som helst och man kan välja vilket lands högsta berg man ska bestiga.

Gäller det Danmark också (Möllehöj är högsta berg och mäter drygt 170 meter över havet.)?

– Det kan man, det är klart att det gills. Det viktiga är just att man gör det och har roligt. Det är ingen tävling utan går ut på att man ska spänna sin egen båge, säger Renata Chlumska.