Just nu genomförs en parlamentarisk utredning om det penningpolitiska ramverket som bland annat ska titta på Riksbankens ansvar för en väl fungerande kontanthantering.

I en motion till Sveriges riksdag föreslår riksdagsledamoten Peter Persson från Jönköping, tillsammans med partikollegan Erik Ezelius, att åtgärder snabbt ska presenteras så snart utredningen lämnat sitt förslag.

– Det är naturligtvis så att elektronisk hantering i betalningshänseende är bra och rimligt, men det är viktigt att inte den övergången sker så snabbt att vi lämnar grupper, som av olika skäl föredrar kontanter, i sticket, säger Peter Persson i ett pressmeddelande.

”Frånsagt sig ansvaret”

Därför vill han att regeringen och riksdagen agerar i kontantfrågan så snart utredningen är färdig.

– Problemet uppmärksammas av väljare på möten, i insändare och uppvaktningar till oss riksdagsledamöter. Staten har frånsagt sig ansvaret för betalningssystem som nu drivs helt i vinstintresse för att driva på tekniska lösningar. Servicen till medborgarna har blivit sekundär, säger han.

Peter Persson har tidigare lyft den här frågan i bland annat motioner, skriftliga frågor samt under den öppna frågestunden i riksdagen.