Serien kallas för ”Lurvig” och beskrivs som skandinavisk design för hundar och katter. Det finns totalt 48 produkter som skapats utifrån husdjurens naturliga beteenden och behov.

I februari har husdjurstillbehören Sverigepremiär på ikea.se, och delar i serien finns att köpa på fyra varuhus i landet: Haparanda-Tornio, Uddevalla, Umeå och Älmhult.

Bakom serien står ett team av djurälskande designer och experter, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

– Våra husdjur har alla sina egna personligheter, men de har också fem saker gemensamt: de älskar att sova, äta, leka, motionera och att vara oss nära. De behoven har varit vår utgångspunkt i designprocessen, säger Inma Bermudéz, designer.

Serien lanserades först i Kanada år 2017 och kommer till Sverige i uppdaterad version. Husdjurstillbehören är designade för att passa ihop med Ikea-möbler.

– Min favorit är det mjuka katthuset som träs över pallen Marius. Du kan sitta på pallen samtidigt som en katt, eller en liten hund, kan sova nära i en mysig och avskild miljö, säger Dr. Barbara Schäfer, utbildad veterinär och en del av designteamet.

I serien ingår bland annat en soffa i ministorlek, kvadratiska katthus som passar i bokhyllan, en klösmatta som kan fästas runt bordsben, transportväskor, filtar och matskålar.

Foto Daniel Wester

Foto Daniel Wester

Foto Daniel Wester