Try it är ett koncept för tjejer och killar i åldrarna 10-15 år. Jönköpings kommuns syfte med detta är att skapa meningsfulla aktiviteter för barn och unga och uppmuntra till spontan idrott och kultur som är lättillgänglig och gratis.
Under denna och nästa vecka erbjuds olika aktiviteter, som innebandy, amerikansk fotboll, dans, fotboll och fäktning. Deltagarna väljer fyra pass per dag och har möjlighet att testa flera olika verksamheter.

”Aldrig för sent att börja”
− Det finns något för alla och det är aldrig för sent att börja med en ny verksamhet eller aktivitet. Målet är att vi ska kunna erbjuda barn och unga ett så brett utbud av aktiviteter som möjligt. Alla ska kunna hitta ett intresse som passar dem, säger Maria Carlsson, föreningsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.
− Sex föreningar är på plats varje dag, och dessutom har vi endagsbesök av andra. Det handlar till exempel om armbrytning och cheerleading. Det bygger på att feriepraktikanter finns på plats, de marknadsför både sin idrott och sin förening. Vi försöker få hit de mindre idrotterna som barnen kanske inte kommer i kontakt med annars.

140 deltagare
Try it hade premiär för sommaren, och det här är därmed den andra upplagan. Dessutom har kommunen kört endagsevent på höst- och påsklovet.
Enligt Maria Carlsson kan Try it utvecklas och breddas framöver, i sådana fall med mer kulturella inslag.
− Vi vill få med mer skapande idrott och teater. Men problemet är att det inte finns många ideella kulturföreningar som bedriver barn- och ungdomsverksamhet. Just nu är det slagsida för idrotten, men vi vill få in mer kultur, säger hon.
Under de fyra första dagarna har totalt 140 barn besökt Try it, enligt de ansvariga.

JnyttTV. Marcus Stoméus och Robin Fransson testade fäktning: