Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Planen: Så vill ridskolan växa

I ett medborgarförslag har det kommit in önskemål om att kommunen ska investera i ytterligare ridhus, ridbana och ombyggnation av stallet för att fördubbla antalet besökare på Vissmålen. Nu föreslås politikerna besluta att bjuda in ridklubben för fördjupade diskussioner om anläggnings- och utvecklingsfrågor.

4H-gården Vissmålen bedriver i dag en ridskola i en lantlig miljö dit alla är välkomna. Förutom ridskola finns det djur som allmänheten kan komma och titta på. Men i dag är kapaciteten maximalt utnyttjad och det finns ingen möjlighet att erbjuda hästaktiviteter för funktionsbegränsade ungdomar som går i skolan dagtid.

Det skriver en kommuninvånare i ett medborgarförslag. Hon påtalar också att spiltorna är omoderna och vill därför att kommunen ska gå in och investera i ytterligare ridhus, ridbana och stall så att antalet besökare kan fördubblas.

”Det borde ligga i kommunens intresse att investera långsiktigt i en modern anläggning på Vissmålen som uppfyller krav på hästhållning och möjliggör att föreningar på gården kan ägna sig åt och bedriva och utveckla sin verksamhet”, skriver kvinnan i medborgarförslaget.

Positiva till förslaget

Hon tycker att kommunen borde utreda vad det kostar att bygga om anläggningen, inventera i tillgängliga markytor för verksamheten och föra en dialog med gården kring hur ett upplägg för anläggningshyra skulle kunna se ut.

”Genom en gemensam satsning av Jönköpings kommun och gårdens föreningar skulle vi i kommunen kunna få en anläggning att vara riktigt stolta över”, står det i förslaget.

Kan växa ytterligare

– 4H-gården har varit eftersatt i många år, medan andra anläggningar har fått medel att bygga ut. Vi som liten förening har kämpat på och har haft en jättebra tillväxt och bra ekonomi och vi har gjort det vi kan med våra medel, men vi har inte haft råd att göra de riktigt stora förändringarna, säger Heléne Johansson, ordförande sedan tolv år tillbaka på 4H-gården Vissmålen.

Hon tror att en satsning på Vissmålen kan leda till att de växer ytterligare och att det till och med kan ske en fördubbling.

– Vi är en bra ridklubb, men vi är inga byggproffs så därför vore det bästa om kommunen hjälpte oss. Då tror jag att det kan bli riktigt bra när det gäller logistik och säkerhet, säger Heléne Johansson.

Hon har under sina år som ordförande sett att föreningen vuxit från 140 ridande elever till dagens nästan 400 som är aktiva i föreningen varje vecka. Hon tror att Vissmålen har goda möjligheter att få till något riktigt bra med hjälp av kommunen.

Kan bli högre hyra

– Likaväl som man kan bygga en hockeyhall så kan man bygga en ridanläggning. Sedan är vi medvetna om att vi kan få en högre hyra, men vi tror att det kan bli en hållbar affär, säger Heléne Johansson.

Efter sommarens torka har flera djurägare fått det lite tuffare att hitta foder, men Heléne Johansson upplever att Vissmålen ändå varit lyckligt lottade.

– Vi har en stor leverantör där vi varit kunder i många år och kunnat få foder till ett bra pris. Vi har fått en höjning av priset, men det har inte varit så markant som det har varit för den enskilda hästägaren. Vi har gått ut till medlemmarna om att vi fått göra en prishöjning på grund av detta, men jag tycker ändå att vi är lyckligt lottade att prishöjningen på foder inte blivit större, säger Heléne Johansson.

Hon kan dock inte säga något om kvaliteten på foderförsörjningen, och utesluter inte att de kan komma att få skjuta till med andra fodersorter.

Förslaget ska tas upp av kultur- och fritidsnämnden på torsdag. Förvaltningen tycker dock att medborgarförslaget ska avslås eftersom det inte går att ta ett annat beslut utan konkret beslutsunderlag. Däremot ser tjänstemännen positivt på förslaget och tycker att nämnden ska ge dem i uppdrag att bjuda in Vissmålens ridklubb för att med fördjupat diskutera anläggnings- och utvecklingsfrågor.

Behöver bättre stöttning

Kultur- och fritidsförvaltningen utreder för närvarande skicket på föreningsdrivna anläggningar och kommer presentera en rapport om detta under hösten. Utredningen visar hittills att ridsporten behöver bättre stöttning för att mäkta med att underhålla och utveckla anläggningar.

I utredningen ses bland annat bidragsformer, anläggningsskick och kompetensfrågor över. Förvaltningen har beslutat att genomföra underhållsbesiktningar på ridanläggning med ridskoleverksamhet för att titta närmare på anläggningarnas skick. Planen är att besiktningarna kommer att ske under hösten och att resultatet ska följas upp med varje berörd förening.

– Jag ser fram emot en diskussion med kommunen om framtiden för Vissmålen. Vi har haft möten där vi bjudit in föreningsmedlemmar och då vi haft workshopsdagar och pratat om vår vision för Vissmålen. Utifrån det har det blivit en folder hur vi tänker oss, säger Heléne Johansson.